На 7-ми май отбелязваме Световния ден за борба с астмата.

...
На 7-ми май отбелязваме Световния ден за борба с астмата.
Коментари Харесай

Иновативното лечение на астма променя живота на пациентите

На 7-ми май означаваме Световния ден за битка с астмата . Иницииран е от Глобалната самодейност за aстма (GINA) и се организира всяка година в първия вторник на месец май. За отбелязването му в България редица асоциации и сдружения сплотяват сили.

Бронхиалната астма е едно от най-честите хронични незаразни болести, което визира над 260 милиона души и е отговорно за над 450 000 смъртни случая всяка година в международен мащаб, множеството от които могат да бъдат предотвратени. Заболеваемостта от астма продължава да нараства и в България страдат над 400 000 души.

Тази година GINA избира тематиката „ Образованието за астма има значение “ и акцентира нуждата от повишение осведомеността на пациентите с астма за опциите по какъв начин да „ ръководят “ болестта си и по какъв начин да разпознават нуждата да потърсят лекарска помощ. Здравните експерти са призовани да покачат информираността си по отношение на оповестените доказателства за дейно и оптимално лекуване на своите пациенти с астма, разяснява доцент Милена Енчева, шеф на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА .

По думите й, от време на време изявите на астмата стартират след преболедувани вирусни или инфекциозни болести , като може да се прояви във всяка възраст. Тя и сътрудниците й лекуват пациенти, които са диагностицирани на 50-годишна възраст, даже и на 70 години.

Делът на пациентите с тежка астма е към 3.7 % от всички астматици. Обикновено те се сблъскват със следните признаци: честа кашлица, хрипове или зной, пробуждане през нощта със затруднено дишане, повтарящи се хоспитализации, визити в незабавното поделение или нужда от орални кортикостероиди при екзацербации (обостряния). Типични са задухът при издишване, стягане и бодежи в гърдите. Симптомите постоянно се демонстрират нощем или на разсъмване, след пробуждане.

Интересен факт е, че тежката астма доста постоянно се появява при дами, които са на към 50-годишна възраст, имащи наднормено тегло и са наранени от съпътстващи болести като продължителен алергичен ринит с носна полипоза, атопичен дерматит или други алергии,

Доцент Милена Енчева акцентира, че актуалната биологична терапия оказва помощ на засегнатите от тежка астма пациенти да реализират доста положително качество на живот, постигайки надзор над заболяването и да избегнат нежеланите резултати от лекуване с кортикостероиди. В клиниката по пневмология и фтизиатрия към ВМА е записана Комисия за биологично лекуване на тежка астма, една от шестте, функциониращи в България. Всяка комисия прави разбор на историята на заболяването, положението и лекуването на пациентите, препоръчани за биологична терапия и при покриване на откритите критерии го насочва за утвърждение от НЗОК.

Достъпът на пациентите с бронхиална астма до модерни и новаторски лекувания е основен фактор за възстановяване качеството на живот на тези пациенти – понижаване броя на хоспитализациите, понижаване на годишния брой на обострянията, възстановяване на белодробната функционалност, ограничение използването на кортикостероиди. Добрият надзор на признаците на заболяването понижава интервалите на краткотрайна неработоспособност, прогресията на заболяването и преждевременната гибел.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР