На 7-ми февруари в Националния етнографски музей, беше открита изложбата

...
На 7-ми февруари в Националния етнографски музей, беше открита изложбата
Коментари Харесай

Кюстендилска дантелиерка обра овациите на национална изложба за ръкоделия

На 7-ми февруари в Националния етнографски музей, беше открита изложбата за ръкоделия “ Кой основава и употребява дантела “. В нея се включиха редица дантелиери и дизайнери от цяла България, а Михаела Славева – от град Кюстендил, показа своята сбирка - “ Съвременна еднаквост “. Всяка една дреха от тази сбирка съдържа детайл с неповторим актуален дизайн , направен на правилото на совалковата дантела. Така обичайна техника придава характерност на облеклото.

Михаела Николаева има бакалавърска и магистърска степен по Моден дизайн в Националната Художествена Академия. Изработва дантели от 2014 година под управлението на надарената си учителка Бистра Писанчева, създател на неофициалната група за дантелиери „ СедянкаТА “.
Представената сбирка на кюстендилката, в тазгодишната галерия, се назовава „ Съвременна еднаквост “ и е дипломната ѝ работа за бакалавърска степен, с курсов началник доцент доктор Мариела Гемишева. Всяка една дреха от тази сбирка съдържа детайл с неповторим актуален дизайн, направен на правилото на совалковата дантела . Така обичайна техника придава характерност на облеклото.

Като студент в НХА, Михаела взе участие със свои планове и дантелени дрехи на представителни фешън ревюта като „ София Фешън уик “, където се показват сбирките на най-хубавите български дизайнери. Ето какво описа Михаела Славева за присъединяване си в изложбата и за своята сбирка – “Съвременна еднаквост “, пред сътрудник на Actualno.com от града:
- Здравейте! Изключително ми е прелестно, че имам опцията да беседвам с Вас! Искам първо да Ви поздравя за страхотната сбирка, която представихте и да Ви попитам - какво Ви въодушеви да изработите сбирката “Съвременна еднаквост “, на какво се оповава тя, какво е посланието и, и подобаваща ли е за актуалните хора?
- Здравейте! Много Ви благодаря! Колекцията е замислена тъкмо за актуалния човек – тя показва модерно облекло, което в това време се въодушевява и от тези остарели техники, които ми прави усещане, че са към този момент позабравени в България. Много малко хора ги умеят и изобщо знаят за тях.
- Става въпрос за правилото на совалковата дантела, нали по този начин? Ще ни разкажете ли малко повече за този принцип?

- Да. Това е за совалковата дантела, особено. Совалковата дантела в действителност са влакна, които са навити на совалките и се преплитат чрез тези совалки, и по този начин се получава дантелата. Това е много остаряла техника, само че когато човек се допре до нея, тя е доста необятна и по отношение на личното си въображение посредством нея може да реализира доста! Използвайки тази остаряла техника, аз се пробвам да я вплета в модерните времена. Опитах се да основа сбирка, която е безусловно подобаваща, носима за днешно време и в същото време неповторима, защото това е нещо, което се създава ръчно, и защото е ръчно, то е неповторимо. Същевременно с това, всеки детайл си има собствен личен дизайн – неповторим, за това и нарекох сбирката “Съвременна еднаквост “. Всяка една дреха, носи своята еднаквост, всяка дреха от сбирката е друга от останалите и тъкмо този неповторим детайл, по който е направена дантелата, я прави неповторима!
- Звучи необикновено! Тази сбирка ли представихте на Sofia Fashion Week?
- Да. Едното ми присъединяване е тъкмо с тази сбирка.
- Поздравления! В подобен случай, ще ви чакаме в бъдеще да визиите тази неповторима сбирка и пред кюстендилска аудитория!
- Да това е страхотна концепция, ще се веселя да я изпълним!
Изложбата за ръкоделия „ Кой основава и употребява дантела “ ще продължи до 20-ти май и всеки, който има предпочитание, може да я посети в Национален етнографски музей – София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР