На 7 – 8 февруари в Амстердам се проведе откриващата

...
На 7 – 8 февруари в Амстердам се проведе откриващата
Коментари Харесай

Започна проект SOLARIS срещу машинно-генерираното медийно съдържание

На 7 – 8 февруари в Амстердам се организира откриващата среща по план SOLARIS, финансиран от стратегия „ Хоризонт Европа “. Изследователският план, управителен от Университета в Амстердам, адресира казуса с генерирането и разпространяването на подправени вести и дезинформация посредством изкуствен интелект (AI).

„ Бранд Медия България “, издател на икономическия уебсайт Economic.bg, е един дванадесетте участници по плана и единствен от страната. В продължение на три години екипът ще изследва резултатите на новите технологии за машинно образование за основаване на така наречен deepfake и тяхната меродавност измежду обществото – представители на медиите, управляващите, жителите.
За SOLARIS
Проектът се концентрира върху една от актуалните технологии за основаване на аудио и видео наличие, близо до действителността – генеративните спортни мрежи (GANs). Въпреки че има разнообразни области за тяхното приложение, използването им сега е по-скоро тревожна, най-често обвързвана със основаването на подправени изображения или видеоклипове, симулиращи действителни събития с изключителна точност.

Това слага незабавно предизвикателство пред демократичните общества, обвързвано с възстановяване на отчетността, прозрачността и надеждността на GAN. Проектът ще прегледа и позитивните страни на тези мрежи – за създаване на демократично схващане и разширение на дейното и приобщаващо поданство.

През идващите три години европейският план ще проучва политическите опасности, свързани с технологията, с цел да предотврати негативни последствия за демокрациите в Европейски Съюз. В резултат на това SOLARIS ще предложи регулаторни нововъведения за разкриване и намаляване на рисковете от deepfakes.

Проектът има за цел да разбере психическите аспекти на GANs – по какъв начин се възприемат и до каква степен са достоверни, да открие рисковете, произлизащи от тях и вероятните тактики за смекчаването им. Накрая, планът ще сътвори ценностно насочено GAN наличие, посредством което да увеличи осведомеността по основни световни демократични тематики (например климатични промени), с цел да усъвършенства дейното и приобщаващо цифрово поданство.
За консорциума
Консорциумът зад SOLARIS е повече от упорит – управителен от Университета в Амстердам, той включва още 3 европейски университета, проучвателен организации, новаторски компании, разрастващи изкуствен интелект, италианската новинарска организация ANSA, както и цивилен мрежи. Ще въвлече десетки откриватели и жители.

От името на „ Бранд Медия България “ в откриващата среща присъединяване взеха Асения Димитрова, планов координатор, и Георги Желязков, основен редактор на Economic.bg, които показаха концепцията си за разпространяването на резултатите по плана и разширение на въздействието му измежду основните заинтригувани страни. България ще бъде хазаин на един от оценените проблеми като среда с проблематична медийна среда, общо ниско равнище на медийна просветеност и мощно податливо общество на дезинформационни офанзиви.

Ако имате въпроси, работите по близка тематика или желаете да вземете присъединяване, не се колебайте да се свържете с нас на: [email protected] или [email protected]

SOLARIS получава финансиране от Европейския съюз по стратегия „ Хоризонт Европа “, като част от съглашение н. 101094665 и ще се извършва сред февруари 2023 година и януари 2026 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР