На 58-мото пленарно заседание на Конференцията на комисиите по европейски

...
На 58-мото пленарно заседание на Конференцията на комисиите по европейски
Коментари Харесай

Български депутат прие щафетата за председателството от Естония

На 58-мото пленарно съвещание на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на Европейски Съюз (КОСАК) самобитно беше предадена щафетата от Естония на България , която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари 2018 година

Председателят на Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове (КЕВКЕФ) Кристиан Вигенин благодари на естонския си сътрудник Томас Витсут за добре свършената работа и градивен дух на съдействие.

Председателят на КЕВКЕФ се обърна към участниците с благопожелание да се видят още веднъж по време на плануваните съвещания на КОСАК в София.

Кристиан Вигенин означи, че националните парламенти способстват интензивно за по-доброто действие на Европейския съюз . Според Вигенин от извънредно значение е парламентите да ползват надзор върху своите държавни управления по отношение на присъединяване им в процеса на взимане на решения на европейско равнище.

" В изискванията на външни и вътрешни провокации и рецесии, Европейски Съюз би трябвало да покаже мощ и увереност за опазване на единството и да отговори на упованията на своите жители ", акцентира ръководителят на КЕВКЕФ. По негово мнение това трябв пъкъла се случва в области като сигурността, икономическото развиване и превъзмогването на обществените неравенства.

Вигенин показа положителните практики на Комисията в тази посока. Към КЕВКЕФ е образуван Обществен съвет, в чийто състав влизат 30 непрекъснати представители на университетските среди, синдикати, работодателски и студентски организации, институти и фондации, работещи по въпросите на Европейски Съюз , изясни ръководителят. Според него добър отзив измежду жителите среща и интензивността на Комисията в обществените медии. Така се дава постоянна информация и се дава опция на жителите да задават въпроси и рекомендации.

Заместник-председателят на Комисията Ивелина Василева показа своите визии по тематиките за бъдещето на Европейски Съюз . Според нея Съюзът би трябвало да се сплоти към обща визия за своето бъдеще, включваща задълбочаване и разширение на интеграционните процеси. Същевременно Кохезионната политика би трябвало да продължи да бъде един от водещите принадлежности за реализиране на икономическа и обществена конвергенция.

Според Василева политиката за разширение на Европейски Съюз в района на Западните Балкани е гаранция за непоклатимост за целия континент.

Иван Иванов, член на КЕВКЕФ, показа по тематиката за основаването на резистентен Съюз, че обменът на информация е основен за сполучливото противопоставяне на терористичната. Създаването на нова конструкция за продан на информация е предпочитана тематика за Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Иванов изрази вяра, че показаният от Европейската комисия в края на 2016 година законодателен пакет за промяна на Шенгенската осведомителна система ще спомогне за превъзмогването на политическите бариери, сложени пред България и Румъния.

" Това ще усъвършенства сигурността на европейско равнище, както и ще сътвори предпоставки за по-голямо доверие сред обособените държави-членки ", съобщи Иван Иванов и добави, че приемането на България в Шенген е от основно значение за сигурността на Съюза.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР