На 5 май отбелязваме световния ден на болестта на сините

...
На 5 май отбелязваме световния ден на болестта на сините
Коментари Харесай

За девети път отбелязваме Световния ден на пулмоналната хипертония

На 5 май означаваме международния ден на „ заболяването на сините устни “ - пулмоналната хипертония . С пулмоналната хипертония всекидневна борба водят 130 пациенти с рядка форма на заболяването, а общо 500 българи страдат от разнообразни типове на болестта. Пациентите с пулмонална хипертония са подвластни от кислородните апарати и от скъпоструваща поддържаща терапия. За страдание, в изискванията на пандемия, българските пациентите могат да останат без кислородни апарати , тъй като е налице наклонност за презапасяване с тези значими медицински произведения, оповестяват от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Въпреки напъните на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Повечето от пациентите в трети и четвърти функционален клас на болестта се нуждаят от скъпоструваща интравенозна терапия, която също не е налична у нас. За тях животоспасяваща е трансплантацията на бял дроб – проблем, който у нас продължава да е нерешим с години.

 Снимка: Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония По под международния ден на 5 май 19.00 до 23.00 ч. Националният замък на културата в София ще засвети в синьо за шеста година, в символ на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и подла болест - пулмоналната хипертония. Най-разпознаваемият признак на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава поради дефицита на О2 в човешкия организъм. Патрон на акцията „ Дари мирис! “ през 2021 година е кметът на столицата Йорданка Фандъкова. В синьо ще  бъдат осветени постройката на Командването на военноморските сили във Варна, общината в Бургас, параклисът-мавзолей „ Св. Георги Победоносец " в Плевен и камбанарията, наоколо до монумента „ Света Богородица “ в Хасково.
5 май е разгласен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 година В акцията през 2021 година ще се включат над 80 пациентски организации от целия свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията „ Дари мирис “ ще се организира през целия месец май. Сдружение „ Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония ” е част от самодейността за девети път.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР