На 5 август Българската православна църква почита паметта на свети

...
На 5 август Българската православна църква почита паметта на свети
Коментари Харесай

Почитаме паметта на изявен свети мъченик

На 5 август Българската православна черква уважава паметта на свети страдалец Евсигний.

Светият страдалец Евсигний е роден в Антиохия, Сирия. Бил боен и прекарал във войската десетки години при императорите Диоклециан, Максимиан, Константин Велики и синовете му. 

През 337 година се отказал от военната работа и се завърнал в Антиохия, където траял живота си на образцов християнин до времето на Юлиан Отстъпник (361-363 г.), който се опитал със мощ да върне езическата вяра.

През 362 година в оня град двама езичници, които имали спор между тях, помолили свети Евсигний, като умен и почтен човек, заслужено да отсъди кой е прав. Но по-късно оня, който изгубил разногласието, в гнева си отишъл при императора и обвинил свети Евсигний в нелегално изповядване на християнската религия. 

Император Юлиан по това време бил в Антиохия и налагал строги ограничения против християнството. Той извикал достойния дъртак на съд, тъй като не спазвал наложените на християните ограничавания.

Но Евсигний освен не отстъпил пред заканите, само че и самоуверено изобличил императора за опитите му да възвърне почитането на езическите божества. Това мощно разгневило самодържеца и той за наставление го осъдил на гибел посредством обезглавяване. Това се случило през 362 година

На този ден се отбелязва и предпразненството на Преображение Господне, което честваме на следващия ден. 

Големите християнски празници в чест на Светата Троица, Иисус Христос или света Богородица имат предпразенство, т.е. ден за подготовка на вярващите за празника. 

Имат и попразненство (следпразненство), което трае от един до няколко дни, а на Възкресение Христово трае 40 дни, тъй като е най-големият християнски празник на успеха на Христос над гибелта. 

В тези интервали преди и след огромен празник по време на свещенодействие дружно с дневните светци се уважава и съответният огромен празник поради смисъла му.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР