На 49-ия ден от руската инвазия в Украйна българските парламент

...
На 49-ия ден от руската инвазия в Украйна българските парламент
Коментари Харесай

България да прати оръжие на Украйна? Няма такава тема за парламента

На 49-ия ден от съветската инвазия в Украйна българските парламент и държавно управление освен още нямат решение за изпращането на военна помощ за Киев, само че по всичко проличава скоро няма и да проимат.

Днес депутатите от комисията по външна политика трябваше да заседават, с цел да прегледат двете импортирани в тази посока проекторешения - едното - на " Демократична България ", другото - на ГЕРБ. Това трябваше да е първото съвещание по плановете, импортирани надлежно на 1 април и на 30 март. Тоест, преди към две седмици.

Заседанието на комисията обаче, оказа се, се отсрочва, оповестиха за Клуб Z нейни членове, получили съответните позвънявания да не се явяват в 15 ч. в Партийния дом, където се организират комисиите.

Така настояванията за изпращане на военна помощ за Украйна буксуват. В добавка, плановете би трябвало да минат и през комисията по защита, като от дневния й ред за седмицата (поне засега) не проличава депутатите да имат желание да преглеждат въпроса. Комисията по защита обаче ще заседава на следващия ден, с цел да прегледа плана на вицепремиерката и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, с който тя като министър ще може единствено със своя автограф да лишава издадено уверение за импорт, експорт или трансфер на оръжие.

Неотдавна, в тв ефир самата Нинова изрази убеденост, че проекторешението за изпращане на военна поддръжка за Украйна няма да минат през комисиите, без да показва на какво базира това си мнение. Посочи още, че в случай че Народното събрание въпреки всичко вземе решение да задължи държавното управление да изпрати и такава помощ, тя като министър нямало да се подпише, в случай че би трябвало - да я сменят. А преди ден депутатът й Явор Гечев добави, че държавното управление напряко пада - Българска социалистическа партия излиза от властта, тъй като военната помощ е " алена линия " за социалистите.

" Мотив за анулация на съвещанието нямаше изказан, само че е ясно - " алената линия " на Българска социалистическа партия и то в седмица, в която се взема решение ориста на спецправосъдието, парите за пътищарите и Българска народна банка ", разясниха членове на комисията по външна политика.

Самите проекторешения с малко се разграничават едно от друго. Това на ГЕРБ, импортирано в последния ден на март, задължава " държавното управление да се включи в общите старания и да даде военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат съществени отбранителни платформи и въоръжения ". То планува още кабинетът да стартира договаряния със съдружниците ни в НАТО " за заместващ и подсилващ потенциал на отбранителните качества на република България ". Проектът за решение на Демократична България " разпорежда на Министерски съвет на Р България да окаже военно-техническа помощ на Украйна съгласно нейните потребности и съгласно опциите на нашата страна ".

И в двата случая кабинетът би трябвало да избере по какъв начин да даде тази помощ и от какви мащаби да е тя. Дали да е " един патрон ", или отново ще са каски и бронежилетки, само че с уточнението този път, че не са за цивилното население, каквото държавното управление упорства, че прави в този момент, да вземем за пример.

Иначе се чака, в случай че двете проекторешения въобще минат през комисии, то това на ГЕРБ да бъде отхвърлено и признато това на Демократична България - разумно, тъй като първата групировка е в съпротива, а втората - ръководеща.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР