На 42 години тя изнесе защитата по най-значимия политически процес

...
На 42 години тя изнесе защитата по най-значимия политически процес
Коментари Харесай

Когато Доковска заговори

На 42 години тя изнесе отбраната по най-значимия политически развой в най-новата ни история - по обвиняването против Тодор Живков, и попречи делото да приключи като разпра. Напук на конюнктурата и публичното мнение. На финала на забележителната си защита, траяла пет дни (тогава съдът заседаваше до обяд), Даниела Доковска съобщи: " Някои хора желаеха посредством това дело да останат в историята. Не желая да съм на тяхно място. Един ден те ще се мъчат да излязат оттова. "

Още преди този момент тя беше влезнала в историята на българската юриспруденция.

За страдание защитната й защита през днешния ден не може да се откри в електронен вид, а единствено в един алманах документи по делото " Живков ", който е мъчно откриваем. За страдание, тъй като това е един неповторим труд и на практика справочник на тематика по какъв начин (не бива) да се съди държавен глава.

" На Тодор Живков не му беше нужно да придобива пари по непозволен метод. Той имаше власт.
Реклама
На Тодор Живков не му беше нужно да нарушава законите. Те се създаваха под управлението на Българската комунистическа партия, която той оглавяваше. ", пледира Доковска в присъщия си моралистичен жанр.

Тогава публиката не можеше да оцени какъв брой оракулски звучи това. Ако повече хора се бяха замислили над тази имитация, днешната реалност можеше да не включва превръщането на властта в пари и основаването на закони, които властимащите не се постанова да нарушават, тъй като са им комфортни.

В един от репортажите от делото тогава публицист описа инцидентно доловена замяна на реплики сред Доковска и различен юрист, който я попитал по какъв начин съгласно нея ще се развие някакъв аспект от процеса. " Ние сме се разбрали със слатинската гадателка - аз да не предсказвам, а тя да не гледа каузи ", отвърнала Доковска.

И все пак, нейните пледоарии, речи, изявленията, даже късите й мнения по съответни злободневни тематики, звучат оракулски.
Реклама Мисия " Просветител "
Българската адвокатура е задоволена, че един от най-изявените нейни представители получи своето високо самопризнание - за значимите й заслуги за развиването на правната просвета и юридическото обучение Даниела Доковска беше наградена с ордена " Св. Св. Кирил и Методий ". Това разгласи Висшият адвокатски съвет (ВАдС) на 1 ноември т.г., отбелязвайки, че юрист Доковска е отличена тъкмо 100 години, откакто през 1922 година Денят на националните будители бе разгласен за формален празник.

Ако има човек, който в най-голяма степен да дава отговор на концепцията за будител, това е Даниела Доковска. Човек, за който просветителството е предопределение, високият стандарт и безпощадната точност във всяка активност е запазена марка, а публичната идея - приоритет. Човек, захласнат от науката и книжнината, за който разпространяването на знанието и писаното слово е задача.

Даниела Доковска от дълго време се е трансформирала в институция. Адвокатската й активност е обществено известна, а името й е пример в специалността. Авторитетът й е голям. Беше отпред на Висшия адвокатски съвет 5 години, а когато издигнаха кандидатурата й за ръководител на съвета, не се появи нито една различна кандидатура - за първи път в историята.

Далеч по-непозната е просветителската й задача - научните й редакции, преподавателската й активност в университета, поредната й работа за повишение на професионалната подготовка в адвокатурата. Доковска е един от основателите на основаването на Центъра за образование на юристи " Кръстю Цончев ", негов преподавател и дълготраен член на управителния му съвет. Тя е измежду юристите, които възвърнаха списание " Адвокатски обзор " - доста съществено и настоящо научно издание, на което тя от дълги години е основен редактор. Пак тя е в основата на основаването на Библиотеката на ВАдС. Тя е и измежду учредителите на фондация " Български юристи за правата на индивида " - един от главните центрове, съдействащи за познаване на Конвенцията за правата на индивида и за нейното използване у нас. Тя сътвори и практиката за присъединяване на адвокатурата със мнения по тълкувателните каузи на висшите съдилища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР