На 4 октомври в сградата на Министерството на външните работи

...
На 4 октомври в сградата на Министерството на външните работи
Коментари Харесай

Руското МВнР почете договора Желев-Елцин с изложба

На 4 октомври в постройката на Министерството на външните работи на Русия се състоя гала по откриването на галерия във връзка 25 годишнината от подписването на Договора за другарски връзки и съдействие сред Република България и Руската федерация. На изложбата са показани документи от Архива на външната политика на РФ, а също и фотоси, обхващащи основните моменти от взаимоотношението на двете страни в последните години.

С приветствени слова изложбата откриха заместник-министърът на външните работи на РФ господин Алексей Мешков и посланикът на Република България в Русия господин Бойко Коцев.

Заместник-министър А. Мешков означи, че руско-българските контакти имат дълбоки исторически корени. Двата народа празнуват Светите братя Кирил и Методий, заложили основите на общата ни книжовност, и се гордеят със славните победи в битката за свободата и независимостта на България. Той съобщи, че връзки сред Русия и България, опирайки се на насъбраните обичаи и неподвластни на конюнктурата, ще могат да разкрият огромния капацитет на двустранното съдействие.

В своето изявление дипломат Бойко Коцев акцентира, че договорът от 1992 година става първият рамков българо-руски контракт в историята на актуалните ни връзки, който фиксира прехода от идеологизирани към учредени на правилата на интернационалното право двустранни връзки. Българският дипломат означи, че животът е постоянно по-богат от нормативно откритите рамки и цялата история на българо-руските връзки е удостоверение за това.

Договорът за другарски връзки и съдействие е подписан на 4 август 1992 година по време на формалната аудиенция на президента на Русия Борис Елцин в България. Подписването му от президентите Борис Елцин и Жельо Желев слага основите на развиването на двустранните българо-руски връзки в новите интернационалните условия, в духа на партньорство и взаимно почитание.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР