На 4 февруари, когато изтича концесията за добив на инертни

...
На 4 февруари, когато изтича концесията за добив на инертни
Коментари Харесай

Белащица засажда люляци около кариерите в последния ден от д...

На 4 февруари, когато изтича концесията за рандеман на инертни материали над Белащица и на втората компания " Европейски пътища ", жителите на Белащица ще излязат и засадят люляци. С това те ще покажат, че са съпричастни към рекултивацията, която би трябвало да бъде осъществена в региона, откакто десетки години бе употребен за рандеман на кариерни материали и през днешния ден наподобява като лунен пейзаж.

" Избрахме люляци, тъй като този тип има добра коренова система и ще спре свличането на земни маси ", разяснява пред " Марица " Павел Гимишев от " Стоп на кариерите в Белащица ".

Днес инициативният комитет се срещна с новия регионален шеф на Пловдив Йордан Иванов, с цел да го запознае с проблема. Присъстващите желаеха и да чуят позицията на Иванов по казуса. Съгласувани са били и общи дейности.

" Излизаме оптимисти от тази среща и благодарим на регионалния шеф за срещата ", сподели Гимишев. Той изясни, че Иванов е удостоверил позицията и на предходните регионални шефове, които се оповестиха в поддръжка на локалните и против кариерната активност в региона. Причината е, че тя заплашва първо здравето на хората.

От инициативния комитет се надяват регионалният шеф да им окаже подпомагане за среща с министрите на екологията и енергетиката. Те упорстват по опция тя да се организира на кариерите, с цел да видят на място резултатите от добива в региона.

Междувременно стана ясно, че от ВиК към този момент са създали снимане на мястото на двата водоизточника над кариерите и в Басейнова дирекция през декември е входирано писмо, с което се желае отреждането на вододайна зона.
Свързани вести Родопската яка на нов протест против кариерите в Белащица Областният с писмо до трима министри поради кариерите над Белащица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР