На 4 февруари 1997 г. искрено се страхувах, че сме

...
На 4 февруари 1997 г. искрено се страхувах, че сме
Коментари Харесай

Петър Стоянов: На този ден през 1997 г. искрено се страхувах, че сме пред гражданска война

На 4 февруари 1997 година откровено се опасявах, че сме пред революция и това щеше да ни отдалечи от задачата ни. Това сподели президентът от 1997 до 2002 година Петър Стоянов в предаването "Лице в лице " по БТВ.

"Публично приканих Българска социалистическа партия да не сформира държавно управление, само че все пак на 28 януари бях задължен да им дам изследователски мандат. Казах им, че се надявам да не го изпълнят. На 4 февруари те пристигнаха с директория с подготвен състав на държавно управление с министър председател Николай Добрев. По закон аз трябваше да взема досието и да пратя кабинета в Народното събрание, където с болшинството на Българска социалистическа партия кабинетът щеше мине, изясни президентът до 2002 година Тогава аз не взех досието поради очевидния боязън, че в България може да се случи непоправимото. Тогава свиках КСНС, там всички партии, напълно изплашени, се изрекоха, че Българска социалистическа партия би трябвало да се откаже от мандата си. И чак тогава Българска социалистическа партия се отхвърлиха, отвори се път за нов кабинет и България смени посоката, добави президентът. Българска социалистическа партия не се е отказала сама от мандата си, имаше просрочен отвод, само че въпреки всичко отвод. Това беше значимо да се случи и то се случи. Конституцията ме задължава да взема досието, само че дългът ми ме караше да не го върша ", разяснява Петър Стоянов.

По-късно той назначава кабинет със длъжностен министър председател Стефан Софиянски. "Още, когато встъпих в длъжността си на президент, знаех, че за мен участието на България в Европейски Съюз и НАТО е несъменено. Исках този длъжностен кабинет да споделя моите схващания и да подадат молба за участие в НАТО. Някои от министрите съгласувах с ръководителя на Съюз на демократичните сили Иван Костов, за който беше несъмнено, че ще стане министър председател ", уточни Стоянов.

"Към днешна дата не е главният въпрос да се усилят пълномощията на президента. Няма същински огромен общественик, в случай че няма огромно държавно предизвикателство, споделя една мисъл. Вярно е, че една обстановка предопределя дейностите на един политик. Но през днешния ден,слава Богу, нямаме такова предизвикателство и политиката е по-рутинна. Днешният политически спор се отличава с неговата прекаленост, виждаме огромна реторика за обикновени неща, които се вземат решение с елементарни средства ", разяснява още Стоянов.

"Убеден съм, че един политик може да се прояви добре и в естествени обстановки, счита Стоянов. Моето разбиране е, че и президент, и министър председател могат да седнат и да вземат удовлетворително решение за самолетите. У нас има консенсус, че аероплан няма и би трябвало да се купи. Логиката е, че ще купим 8 или 16 самолета, които ще са ни задоволителни. И, в случай че недай Боже, против нас застане агресор, тогава от НАТО ще се прибавят още 100 самолета. Когато такива самолети дойдат, нашите самолети би трябвало да могат да се стиковат с тях и те би трябвало да дават отговор на натовските, отсече гостът в студиото. Предизвикателствата, пред които през днешния ден сме изправени, не са трагични, те допускат сядане на маса ", отсече Стоянов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР