На 3 юни по стар стил в странджанското село Българи

...
На 3 юни по стар стил в странджанското село Българи
Коментари Харесай

Нестинарски танци в село Българи, Църквата се обяви против обичая (обновена)



На 3 юни по остарял жанр в странджанското село Българи с нестинарски игри се празнува празника на Св. Константин и Елена. От 2009 година ритуалът, при който нестинари танцуват боси върху жарава, е включен в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание. След едногодишно спиране поради пандемията античният бит още веднъж ще се организира тази година.

Камбанен звън ще оповести празника в селото. Програмата ще стартира с тържествена литургия за освещаване на иконите на Св. Константин и Елена. След това из селото ще премине шествие, а в 15 часа ще бъде разпален огънят за нестинарските танци. Още за ритуалите споделя кметският наместник на село Българи Недка Лапчева: 

" Епитропът, дружно с 3 момчета, вземат иконите и ги отнасят с барабан и гайда към нестинарския конак, където става обличането на иконите. След като се облекат иконите, шествието потегля към аязмото, където се прави измиването на иконите или самият водосвет ".

Програмата на празника включва още прожекция на българския документален филм " Стъпки в огъня " и достоверна фото галерия на нестинарските игри. Те ще бъдат показани в посетителския център " Пътят на нестинарството ". 

Българи е единственото нестинарско село в България, което е запазило старинния бит в достоверния му тип.

Против нестинарството се разгласи сливенският митрополит Йоаникий във връзка спазването на обичая в селото. когато църквата отбелязва празника на Светите равноапостолни Константин и Елена. Публикацията е по отношение на годишно провеждащите се нестинарски игри в село Българи, община Царево, които са на празника на двамата светци по остарял жанр на 3 юни.

Според владиката, обичаят води до духовни заблуди, разяснява викарийният свещеник Йеротей:

" Според изказването на негово високо преосвещенство, нестинарският танц е диаметралност на православната молитва, по време на която молещите се се извисяват до живо общение с Бога. В православната черква кадим благоуханно кандило на Господа, до като тези церемонии в с.Българи се правят нецърковно, те са без архиерейско разрешение, без Божия берекет! "  

Митрополит Йоаникий е безапелационен, че духовно водачество могат да упражняват само каноничните духовници, а не мъже-заклинатели или жени-магьосници, както се случва в нестинарството.




Нестинарството е духа на Странджа. Това е непокътната вековна традиция и е неповторима за страната ни. В него има езически детайли, само че същността на ритуала е почитание към светците Константин и Елена, разяснява позицията на сливенския митрополит Йоаникий срещу обичая, нестинарят и национален артист Костадин Михайлов:

„ Моите почетения към българската прославна черква, само че от тяхната позиция излиза, че нестинарите сме някаква фракция. А те не са никаква фракция, нито организация срещу църквата. Това е към този момент една, за жалост, дребна общественост, която имат особена респект към някои светци, които се почитат и от всички поданици на Странджа. “

Празникът в с. Българи е през днешния ден през целия ден, в 15 часа ще бъде разпален огънят за нестинарските танци. От 19:30 ч. на централния площад стартира фолклорен концерт, а два часа по - късно под звуците на барабан и гайда нестинарите ще танцуват върху жаравата. 

Повече може да чуете от звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР