На 3-ти октомври 2022 г. Министерството на финансите преотвори емисия

...
На 3-ти октомври 2022 г. Министерството на финансите преотвори емисия
Коментари Харесай

Държавата пое нов дълг за едва 102 млн. лева под формата на 10,5-годишни книжа при лихва от 4,01%



На 3-ти октомври 2022 година Министерството на финансите преотвори емисия на 10,5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК), които са деноминирана в лв. и с падеж на 27-юли 2026 година, оповестяват на уеб страницата на финансовото министерство.

На извършения в понеделник аукцион бяха пласирани ДЦК за едвам 102,75 млн. лв. съвкупна номинална стойност при в началото оповестено желание за вдишване на дълги за 200 млн. лв., като беше реализирана среднопретеглена годишна рентабилност в размер на 4,01%.

Общият размер на подадените поръчки доближи едвам 156 млн. лв., което подхожда на коефициент на покритие от прекомерно скромните 0,78 пункта.

Постигнатият лихвен спред по отношение на аналогичните немски федерални облигации беше в размер на 221 базисни точки (лихвите по българските бумаги надвишават тези по немските с 2,21%).

От финансовото министерство показват, че резултатите от извършения аукцион отразяват мощната волатилност на финансовите пазари в Европа и в международен мащаб, продължаващата ясно изразена наклонност за повишаване на цената на дълговото финансиране и рестриктивните мерки пред неговото обезпечаване.

На вчерашния аукцион най-голямо количество 10,5-годишни ДЦК бяха добити от банките - 90,27%, следвани от застрахователни сдружения - 3,89%, пенсионни фондове – 2,92%, гаранционните фондове – 1,95% и други - 0,97%.

Това е следващият дългов аукцион, който мина при слаба интерес, довел до реализиране на висока рентабилност по издадените бумаги.

На 26 септември 2022 година Министерството на финансите пусна в обращение нова емисия държавни скъпи бумаги (ДЦК) с матуритет от 5,5-години, които са деноминирана в лв. и с лихвен % от 3,20%.

Тогава бяха пласирани бумаги за близо 150 млн. лв. - под плануваното вдишване на дълги за 200 млн. лв.. Постигната по 5,5-години бумаги среднопретеглена рентабилност също беше много висока, достигайки цели 4,13%, а коефициентът на покритие - едвам 1,02 пункта.

Министерството на финансовите също по този начин разгласи, че анулира оповестения на 13-ти септември емисионен календар, като ще продължи уравновесената си и гъвкава политика по ръководство на държавния дълг, имайки поради пазарното положение както на вътрешния, по този начин и на интернационалните финансови пазари, съгласно нуждата от дългово финансиране.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР