На 3 март през 1992 г. Босна и Херцеговина обявява

...
На 3 март през 1992 г. Босна и Херцеговина обявява
Коментари Харесай

Денят 3 март в световната история

На 3 март през 1992 година Босна и Херцеговина афишира самостоятелност от Югославия.
На тази дата през 1919 година от Ванкувър (Канада) за Сиатъл ( САЩ) е изпратена първата в света интернационална авиопоща. На 3 март 1921 година канадският физиолог Фредерик Бантинг открива хормона инсулин.
На 3 март се отбелязва Международният ден на писателите.
На 3 март са родени: бразилският футболист Зико, шведският публицист Артур Лундквист
На 3 март умират: френският публицист Пиер Беноа, британският физик Робърт Хук…

2018 година
Турски войски и Свободната сирийска войска поемат контрола над стратегическия град Раджу, Сирия, от силите на ИГП.
Само за едно денонощие са премахнати 178 бойци в региона на Африн. Генералният щаб на турските въоръжени сили прецизира, че става дума за за бойци от Отряда за национална самозащита, работническата партия на Кюрдистан, партията „ Демократически съюз ” и Ислямска страна ”.

2018 година
Неправителствената организация " Полска лига против клеветата " завежда дело против аржентинския вестник „ Pagina 12 “ за нарушаване на признатия в Полша закон, който подвежда под отговорност за изявления по отношение на съпричастността на поляците към Холокоста.

2018 година
Използването на видеоповторения на международното състезание по футбол в Русия е утвърдено от Международния футболен ръб (ИФАБ), по време на среща в Лозана.

2017 година
Европейският парламент гласоподава за преустановяване на безвизовото пътешестване за жителите на Съединените щати, откакто държавното управление на Съединени американски щати не се съгласява да отстрани визите за жители на пет държави-членки на Европейски Съюз - България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

2015 година
Археологическа експедиция твърди, че е разкрила именития Бял град в североизтоен Хондурас, с артефакти, датиращи от 1000 до 1400 година

2013 година
Американски медици от Университет „ Джонс Хопкинс “ оповестяват, че евентуално са излекували дете, инфектирано с ХИВ.

2012 година
Международните организации за кредитен рейтинг Moody’s и Standard & Poor`s намаляват дълготрайния кредитен рейтинг на Гърция до «C» и «SD» надлежно по отношение на високия риск от дифолт (неплащане на дълговете).

2005 година
Американският водач Стив Фосет завършва околосветския си полет със самолета GlobalFlyer без междинно зареждане с гориво, стартират на 28 февруари.

2002 година
Народът на Швейцария взема решение в референдум страната да стане член на Организация на обединените нации.

1992 година
Босна и Херцеговина афишира самостоятелност от Югославия.

1992 година
Прието е националното знаме на Киргизстан като държавен знак. Представлява алено правоъгълно платнище, в центъра на което има изобразен четиридесетлъчев безоблачен диск, символизиращ четиридесетте антични киргизки племена. Според друга интерпретация лъчите съставляват четиридесетте воини на митичния народен воин Манас. От лицевата страна на знамето слънчевите лъчи сочат по посока противоположна на часовниковата стрелка, надлежно от противоположната страна на знамето — по посока на часовниковата стрелка. В центъра на слънчевия диск е изобразен тюндюк, който съставлява покрива на обичайна киргизка юрта.

1987 година
Американският боксьор Майк Тайсън завоюва своята първа международна купа.
Майк Тайсън е американски играч по бокс. Започва професионалната си кариера през 1985 година и още в първия си мач печели с нокаут. Многократно пази купата си, като побеждава такива изявени боксьори като Джеймс Смит, Лари Холмс, Франк Бруно, Джеймс “Бъстър ” Дъглас, Донован “Рейзър ” Ръдок. Губи купата от Ивендър Холифийлд. Престоява прочут интервал в щатски затвор като след излизането си в 5 багра има 5 победи. Явявайки се на кръга, като кандидат, в мач-реванш с Холифийлд, той му отхапва ухото и е дисквалифициран и лишен от спортни права. В началото на юли 1999 година Тайсън още веднъж стартира подготовка за продобиване на свет. купа. Наричан е “Динозавъра ”.

1980 година
Робърт Мугабе получава правото да сформира първото държавно управление на Зимбабве, откакто печели изборите в получилата самостоятелност от Англия Родезия. До този миг Зимбабве е притежание на Британската южноафриканска компания под името Родезия. През 1911 година е разграничена на Северна и Южна Родезия. През 1923 година Южна Родезия е оповестена за самоуправляваща се колония. От 1965 година бялото малцинство, отпред с Ян Смит открива расистки режим, свален след успеха на Африканския народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт. На 18 април 1980 година е оповестена независимостта на страната Избрано е държавно управление с министър-председател Р. Г. Мугабе.

1931 година
Стихотворение на Френсис Кий е признато като текст на химна на Съединени американски щати “Знаме, обсипано със звезди ”.

1921 година
Канадският физиолог Фредерик Бантинг открива хормона инсулин.
Бантинг получава веществото в чистия му тип дружно с Ч. Бест и Дж. Маклауд.
Инсулинът е единствения хормон в организма, който намалява равнището на кръвната захар. При дефицит на инсулин в организма настава болестно положение - диабет. Инсулинът е открит при започване на 20 век от румънеца доктор Николае Паулеску в Париж (нарича го панкреатин), само че до 2004 година заслугата за откриването му са приписвани на канадеца Фредерик Бантинг, който пръв е инжектирал инсулин на човек. През 1923 година Бантинг получава Нобелова премия за физиология и медицина (1923, с Дж. Маклауд).
На 11 януари 1922 година в Канада за първи път в света е употребен инсулин за лекуване на заболели от диабет лица.

1919 година
От Ванкувър (Канада) за Сиатъл ( САЩ) е изпратена първата в света интернационална авиопоща.

1883 година
Конгресът на Съединени американски щати приема решение за основаване на военноморски флот.

1875 година
Премиерата на операта “Кармен ” от Ж. Бизе в Париж в спектакъл " Опера Комик " приключва с цялостен неуспех, само че във Виена постановката е посрещната с извънреден възторг. Бизе умира 3 месеца след премиерата.
Жорж Бизе (Александър Сезар Леополд, при кръщаването наименуван Жорж) е френски композитор. Един от най-значителните представители на френското оперно творчество от втората пол. на XIX в. На 17 годишна възраст основава известната " Симфония в до-мажор ", а през 1857 година печели с " Доктор Миракъл " оповестения от Жак Офенбах конкурс за оперета. Същата година приключва Консерватория и с кантата си " Кловис и Клотилда " печели Рим. награда. В Италия е от 1857 година до 1860 г.; основава комичната опера " Дон Прокопио ", операта " Гуслата на емира ", оркестрови и инструментални пиеси, кантатата " Васко да Гама ". Усилено продължава да твори и след завръщането си в Париж: " Ловци на бисери " (1863 г.), " Иван Грозни ", " Красавицата от Перт ", " Джамиле ", музиката към " Арлезианката " от А. Доде, " Кармен ".

1863 година
Основана е Националната академия на науките в Съединени американски щати.

1855 година
На съветския трон се възкачва Александър ІІ (1855 г.-1881 г.), от династия Романови. Той е най-големият наследник на Николай I Павлович и Александра Фьодоровна. Възпитател на Александър ІІ е военачалник Ушаков П, а ментор - поетът В. А. Жуковски. Политическото състояние в Русия след несполучливата Кримска война (1853-1856 г.) основава условия за промени и Александър II ги стартира. Отменя крепостното право на 3 март1861 година, за което е наименуван Цар Освободител. Отменя също телесните санкции и вкарва нов академични правилник през 1863 година Александър ІІ организира земска и правосъдна промени. Започва подготовка за военна промяна. От 1862 година афишира обществено държавния бюджет. След 1866 година се правят няколко опита за атентат против императора. Това довежда до усилване на ролята на органите за вътрешна сигурност и репресиите против радикалните течения, организации и придвижвания. През 1880 година Александър ІІ основава висша разпоредителна комисия отпред с граф Лорис-Меликов. Александър ІІ приема закон за градско самоуправление през 1870 година и закон за всеобща военна тегоба през1874 година В региона на външната политика съветският император обръща изключително внимание на така наречен източен въпрос и анулацията на изискванията на Парижкия кротичък контракт от 1856 година За да ускори съветското въздействие на Балканите, той стартира война с Турция (1877-1878 г.). Войната приключва с сполучливия за Русия Санстефански кротичък контракт (1878 г.), който афишира България за свободна страна. Берлинският конгрес (1878 г.), затвърждава политическото състояние на Русия в Европа като велика мощ.
През 1866 г.продава на Съединени американски щати Аляска, през 1864 г причислява към територията на Империята Туркестан., Хива през 1873 година и Кокандското ханство през 1876 година
Александър ІІ става жертва на атентат, проведен от радикалната организация " Народна воля ".

1845 година
Флорида става 27-я щат на Съединени американски щати.

1842 година
В Съединени американски щати за първи път в международната история е признат закон, регламентиращ детския труд.

1837 година
Андрю Джаксън и Конгресът Съединени американски щати признават Република Тексас.
В интервала 1821-1836 година Тексас е част от Мексико. През 1836 година се афишира за самостоятелна република. През 1845 година Тексас става 28-и щат в Съединени американски щати.

1820 година
В Съединени американски щати е признат Мисурският компромис. Според него в Щатите по едно и също време се разрешава робството в Мисури, което в това време е анулирано в Мейн.
Мисурското съглашение е законодателен акт, признат от американския Конгрес, с който Мисури е позволен до съюза като 24-я щат. След като територията декларира предпочитание за присъединяване като щат без ограничавания за робството, конгресмените-северняци несполучливо се пробват да прибавят ремонти, които да лимитират следващо заробване. Когато Мейн (първоначално част от Масачузетс) пожелава да стане щат, съглашение с помощта на Хенри Клей разрешава на Мисури да взе участие като робовладелски щат, а Мейн като свободен щат, като робството е неразрешено от този момент нататък в териториите северно от южната граница на Мисури. Споразумението на Клей на пръв взор урежда въпросите с разпространяването на робовладелството, само че акцентира териториалното разцепление.

1801 година
Давид Емануел става първия евреин, заел поста губернатор в Съединени американски щати. Той е губернатор на щата Джорджия.

1705 година
Петър I издава декрет за наборна работа, с което се слага началото на първата постоянна съветска войска.
Петър I Велики (1672 г.-1725 г.) е съветски цар (от 1682 г.), първият съветски император (от 1721 г.). Син на цар Алексей I Михайлович; от династията Романови. Наследява короната от Фьодор III (1682 г.) цари дружно с брат си Иван под регентството на сестра им София Алексеевна (до 1689 г.). Започва рационализация на Русия: реорганизира администрацията, открива йерархията на служителите (учредени са сенат, колегии), страната е разграничена на губернии, построява новата столица Санкт-Петербург (1703 г.). Поверява на Светия синод ръководството на църквата, като я отделя от страната. Използва опита на западноевропейските страни в развиването на индустрията, търговията и културата. За да получи изход на Черно море, отвоюва Азов от турците (1696 г.). Обявява война на Швеция, само че претърпява крах при обсадата на Нарва (1700 г.). Успява да отвори съветски " прозорец " на Финския залив. През 1709 година разрушава при Полтава шведския крал Карл ХII, който търси леговище в Турция. Потегля против турците, само че е обграден при р. Прут и едвам се избавя от плен (1711 г.). Губи Азов, само че посредством Нищадския контракт получава Лифландия, Естландия, Карелия и част от Финландия. Открива АН в Петербург (1725 г.), Морската академия. Създател е на актуалният цивилен шрифт (дн. печатна форма на кирилицата), въведен е нов календар (1700 г.).

1186 година
Иракският град Мосул признава властта на халиф Саладин.
Халиф Саладин (1138 г.- 1193 г.) е султан на Египет (от 1171 г.), създател на династият на Аюбидите. Унищожава армията на франките край Тивериадското езеро и завладява Йерусалим, за чието избавление в III и IV кръстоносен поход водят война кралете Фридрих Барбароса, Филип Август и Ричард Лъвското сърце. Популярен е и като воин от арабския фолклор.

На тази дата са родени:
1953 година
Роден е Зико (Артур Антунеш Коимбра) - бразилски футболист. Дебютира в бразилския народен тим през 1976 година През 1977 година Зико е определен за футболист номер 1 на Южна Америка. В този интервал се състезава във " Фламенго ", като през 1978 година и 1979 година е голмайстор на лигата, надлежно с 26 и 21 гола, а през 1980 година извежда клуба си до шампионската купа. Година по-късно " Фламенго " печели Междуконтиненталната купа след 3:0 против " Ливърпул ", като и трите гола са дело на Зико. Още два пъти той е разгласен за футболист номер 1 на Южна Америка. За бразилския народен тим има изиграни 84 мача и маркирани 58 гола.

1906 година
Роден е Артур Лундквист- шведски публицист. От 1968 година той е член на Шведската академия на науките, която присъжда годишните Нобелови награди. Член е и на Световния съвет на мира от 1950 година Автор е на повече от 70 книги и 500 публикации.

1895 година
Роден е Рагнар Антон Китил Фриш - норвежки икономист, който способства доста за отделяне на иконометрията като обособен образователен предмет. Първоначално, под управлението на татко си, той се приготвя за златар, а след това получава висше обучение в Норвегия и Франция. От 1931 година до 1965 година Фриш е професор по стопанска система в Осло. През 1930 година основава иконометрично сдружение. Съветът му към Норвежката лейбъристка партия през 30-те и 50-те год. - да схване централното обмисляне за основните браншове на индустрията, ползва на процедура иконометричните му хрумвания. След първичната си работа върху теорията на търсенето, чийто резултат е подробно извеждане на поредна доктрина от съществени аксиоми, той посвещава доста внимание на основаването на логическа национална счетоводна система, на икономическо обмисляне и на приложението на моделирането на решението за основаването на икономическа политика. През 1969 година дружно с Тинберген Фриш получава първата Нобелова премия за стопанска система. Рагнар Антон Китил Фриш умира 31 януари 1973 година

1880 година
Роден е Лев Владимирович Шчерба (3.03.1880, Петербург - 26.12.1944, Москва) – съветски езиковед; проф. в Ленинградския университет; експерт по доста от живите езици и по общо езикознание; чл.-кор. на АН на Съюз на съветските социалистически републики (1924 г.; от 1943 година е автентичен член). Завършва Санкт-Петербургския университет (1903 г.), възпитаник на Ж. Б. де Куртене. Основни научни ползи: общо езикознание, русистика, романистика, славистика, лексикография и педагогика. Създател на Ленинградската школа в езикознанието. Магистърската му дисертация “Руските гласни в качествено и количествено отношение ” (1912 г.) проучва понятието “фонема ”; на проблеми от фонологията и фонетиката Шчерба посвещава още доста писания. От проучванията по фонетика на обособените езици най-известна е “Фонетика на френския език ”, резултат от многогодишно преподаване на френска ортоепия. Трудът има значимо място в актуалната последователност. Шчерба се занимава и с въпроси на лексикографията ( “Опит за обща доктрина на лексикографията ”, 1940 г.). Интересна във връзка взаимоотношението “език-реч ” е публикацията му “За троякия аспект на езиковите феномени и за опита в езикознанието ” (1931 г.).

1823 година
Роден е Гюла Андраши - австро-унгарски държавен деятел. През 1867 година е назначен за министър-председател на Унгария, а от 1871 година до 1879 година е министър на външните работи на Австро-Унгария. Като началник на австро-унгарската делегация на Берлинския конгрес 1878 година спомага интензивно за ревизирането на Санстефанския кротичък контракт 1878. Гюла Андраши умира на 18 февруари 1890 година

1709 година
Роден е Андреас Сигизмунд Марграф- немски химик, член на Берлинската АН от 1738 година Той открива фосфорната киселина и магнезия. С помощта на микроскоп открива през 1747 година кристали захар в тънки резени от корени на цвекло.

На тази дата умират:
1962 година
Умира Пиер Беноа - френски публицист, член на Френската АН (1931 г.). Пише стихове и романи. Автор е на: " Кьонигсмарк " (1918 г.), " Атлантида " (1919 г.), " Властителката от Ливан " (1924 г.), " Кладенците на Йаков " (1925 г.), " Загубения град " (1954 г.) и " Фабриций " (1956 г.). Пиер Беноа е роден на 16 юни 1886 година

1932 година
Умира Ойген д`Албер – немски композитор. Един от най-значителните оперни композитори-веристи в немската музика. В творчеството си употребява италиански оперен жанр " веризъм ". Автор е на повече от 20 опери, основани по италиански фасон, само че музиката им си остава немски по темперамент. Негови учители по пиано са П. и Х. Рихтер, а по-късно и Ф. Лист. Първата си опера " Рубинът " написа през 1893 година. През идващите 10 години основава още 6 опери, по-значителна от които е " Каин ". Голямата си популярност на композитор печели с операта " В долината " (1903 година, сложена за първи път в София през 1928г. от Исай Добровен - диригент, и режисьорите П. К. Стойчев и Х. Попов). От останалите му творби триумф имат " Мъртвите очи " и " Черната орхидея ".

1878 година
Умира Владимир Черкаски - съветски княз, държавник и политик. Завършва Юридическия факултет на Московския университет през 1844 година Привърженик е на славянофилството. Сътрудничи на списание “Руска сказка ”. Член е на Тулския губернски комитет и взе участие в подготовката за анулиране на крепостното право. От 1861 до 1863 година Черкаски е миров медиатор на Тулска губерния, а до 1866 година - основен шеф на държавната комисия за вътрешните и духовните работи на кралство Полша. По време на Руско-турската война (1877-1878 г.) е прокурист на Червения кръст при настоящата съветска войска и завеждащ гражданската част в България. Начело на Временното съветско ръководство след гибелта на Черкаски застава неговият заместител военачалник Димитрий Анучин.

1792 година
Умира Робърт Адам - британски проектант, представител на британския класицизъм. Работи взаимно с брат си Джеймс Адам (1730 г.-1794 г.). Изгражда рационални икономически постройки (Кенуудхаус в Лондон, 1767 г.-1769 г.), публични здания (Единбургския университет, 1789 г.-1791 г.), жилищни квартали (Аделфи в Лондон, 1768 г.-1772 г.) и други Придържа се към строгите типичен форми, употребява елегантен фон, отделя огромно внимание на интериора и мебелите. Робърт Адам е роден на 3 юли 1728 година

1703 година
Умира Робърт Хук - британски физик, член на Лондонското кралско общество и негов секретар, разкрил през 1660 година закона за еластичността на твърдите тела (закон на Хук), открил точките на размразяване на леда и шупване на водата, въвел термина “клетка ”, усъвършенства барометъра, огледалния телескоп и микроскопа.

1605 година
Умира Климент VIII (Иполит Алдобрандини) - папа (30.01.1592 г.- 3.03.1605 г.). Става кардинал през 1585 година През 1592 година е единомислещо определен за папа. Старае се да отбрани Папската курия от испанско въздействие и последователно я опълчва на Испания. Служи като медиатор за подписване на мирния контракт във Вервент (1598 г.), който постановява непрекъснат мир сред Франция и Испания. Опитва се да върне крал Джеймз I Английски и кралица Ана Датска към католицизма, само че не съумява. С негово особено позволение в Рим на 17 февруари 1600 година е изгорял Джордано Бруно.

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse ”;

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;

Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;

Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР