На 29 юни църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър

...
На 29 юни църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър
Коментари Харесай

Почитаме св. св. Петър и Павел, хиляди празнуват имен ден

На 29 юни църквата уважава паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е именуван от народа Петровден. Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели доста премеждия и гонения и били наречени „ първовърховни престолници и космополитен учители ".

Вярва се, че светците Петър и Павел са братя близнаци. На Петровден остарял бит във всеки дом се коли най-младото " петровско пиле ". Обикновено дамите раздават част от него дружно с ябълки " петровки " в чест на светеца.

Свети Петър е божествен ключар и пазителна райската градина. Неговият по-голям брат близнак свети Павел пуска светкавици и възпламенява снопите на равнищата. Може да провокира страшни горски пожари, градушки и наводнения.

Апостол Петър, брат на деятел Андрей, бил риболовец от град Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския роман Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение.

Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което значи " камък ", му било обещано от Иисус Христос. След възнесението Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието твърди, че умрял страдалчески поради вярата си дружно с Павел.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите възпитаници. Роден в Мала Азия, той бил велзевул - член на еврейска фракция, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се споделя, че на път за Дамаск имал неизмеримо привидение, от което изгубил зрението си, и чул Божия глас от небето.

Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния пропагандатор на християнската религия. Наречен е " деятел на езичниците ". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания.

Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 година. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които коментира християнските полезности и разпоредбите на църковния живот.

Честито на всички, които носят имената Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР