На 29 юни преди 120 години е роден Антоан дьо

...
На 29 юни преди 120 години е роден Антоан дьо
Коментари Харесай

Отбелязваме 120 години от рождението на пилота писател Антоан дьо Сент-Екзюпери

На 29 юни преди 120 години е роден Антоан дьо Сент-Екзюпери. Когато е на четири години, през 1904 година, Екзюпери губи татко си в резултат на мозъчен кръвоизлив. След загубата е отгледан от своята вуйна по майчина линия, като огромна част от детството си прекарва в Лион и Санкт-Мориц дьо Реманс. Според доста откриватели на неговия живот средата, в която е живеел младият Екзюпери, е била катализатор на неговата обич към литературата, а след това – и на креативното ентусиазъм, с което сътворява емблематичното произведение „ Малкият принц “. 

Санкт-Мориц е мястото, където през 1912 година създателят открива своята друга огромна обич. Тя не е по отношение на човек. Авиацията е нещото, на което Антоан дъо Сент-Екзюпери се посвещава също толкоз, колкото и на литературата. Погледът към тази му пристрастеност насочва Габриел Вроблевски-Салвез. Отново поради авиацията намира гибелта си, като и до през днешния ден се спори за обстоятелствата към гибелта му.

Едва ли за някого е изненада, че военната му работа минава под знака на военната авиационна техника – назначен е в Първи авиационен полк в Страсбург и приключва Гражданското авиационно сдружение. Мечтата му за полет високо във въздуха среща значително трудности, до момента в който най-после получава позволение от командира си и му е разрешено да стартира дейна летателна подготовка. Пилотския си диплом получава през 1921 година в Рабат. Малко по-късно е изместен и в Бурже, където получава тежки пострадвания поради случай. 

Травмите трансформират посоката на хвърчене в неговия живот. Заради събитията се насочва на своите пътувания в гражданската авиация. 1926-а е годината, в която му е поверен самолетът „ Бреге-14 “, с който обслужва линията Тулуза – Казабланка. Авиационният му път минава през стремглав напредък. Следва пренасочване по маршрута Казабланка – Дакар, а след това оглавява базата Кап-Жюби. Ръководният пост е сложен за писателя поради омразата, с която се сблъсква от страна на испанската власт и вътрешно разграничените мавритански племена. Заради преодоляването на 14 спешни за екипажите обстановки става джентълмен на Почетния легион. 

Когато стартира Втората международна война, Екзюпери изпитва голямо предпочитание да се завърне във военната авиация. И в този миг не липсват компликациите пред реализирането на фантазията му. Като компромисен вид е назначен в разследваща авиогрупа, където извършва 7 задачи в първата половина на 1940 година Следващият епизод от въздушния живот на Антоан дьо Сент-Екзюпери се развива в Северна Африка, където е ситуирана неговата авиогрупа. По-късно прави първия си полет над окупирана Франция. Следва и възбрана за хвърчене. Причина за нея е напредналата му възраст. 

Дори възрастта обаче не може да пречупи духа на Екзюпери, който е по едно и също време някъде сред редовете и високо във въздуха. Използвайки свои остарели връзки в Командването, писателят си печели още няколко разследващи полета. На 31 юли 1944 година Екзюпери лети над Югоизточна Франция. След полета не се завръща в никоя база. Летецът е умрял при неразбираеми условия. Кончината му става мотив за спекулации, подсилвани от мистериозното изгубване. Три са версиите за гибелта му. Според първата самолетът му е свален от немски изтребители. Втората е тайна – твърди се, че някой съзнателно е свалил неговия „ Лайтнинг “, а в третата се допуска самоубийство. Предполагаемото място  

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР