На 29 септември традиционно отбелязваме Световния ден на сърцето. Тазгодишният

...
На 29 септември традиционно отбелязваме Световния ден на сърцето. Тазгодишният
Коментари Харесай

Днес е Световният ден на сърцето

На 29 септември обичайно означаваме Световния ден на сърцето. Тазгодишният апел на Световната здравна организация е всеки да обещае на своето сърце, на сърцето на близък си и на сърцата на всички останали да се храни по-здравословно, да спортува повече, да спре да пуши и да насърчи околните си да се откажат от нездравословния табиет, както и да окуражи децата да бъдат по-активни физически, съобщи БГНЕС.

17 500 000 души умират всяка година в международен мащаб от сърдечносъдови болести, в това число инсулт. Това трансформира инсултът във водеща причина за гибел, инвалидизация, меланхолия, деменция и епилепсия.

В България 1/5 от смъртността се дължи на инсулт, като по данни на Българската лига по хипертония, честотата на тази диагноза се е удвоила през последните 10 години. Успоредно с това се покачва и честотата на предсърдното мъждене.

Един на всеки 5 инсулта се дължи на него, като то е водещ рисков фактор и за развиване на исхемичен инсулт в 75% от случаите. Въпреки че сърдечносъдовите болести са измежду водещите аргументи за смъртност в България, те доста постоянно нямат присъща клинична изява и остават неразпознати, неглижирани или нелекувани.

Друг проблем се явява неприятният надзор на към този момент диагностицирани сърдечносъдови болести, което води до рецидиви и пораждане на предпоставки за инсулт. Ето за какво този октомври Национална пациентска организация ще започва осведомителна акция, отдадена на инсултите, която ще се разгърне в няколко посоки. Ще се обезпечи настояща и изчерпателна информация по тематиката на наличен език, която да е от изгода за пациентите и техните близки.

Специално внимание ще бъде обърнато на инструкциите какви са първите стъпки, които би трябвало да се подхващат, когато някой към нас получава инсулт и какво можем да създадем, с цел да поддържаме живота му, до момента в който му бъде оказана здравна помощ. Ще бъдат създадени печатни осведомителни материали, които ще се популяризират по време на акцията.

Всеки от идните дни от международния календар, обвързван със сърдечносъдовите болести – Световен ден на тромбозата (14 октомври), Световен ден за битка с инсулта (29 октомври) и Международната седмица на предсърдното мъждене (23-29 ноември) ще се означи с безвъзмездни скринингови прегледи за пациенти: както за такива, живеещи в региони с стеснен достъп до експерти кардиолози, по този начин и в огромни здравни заведения в столицата и страната. При тези акции ще бъдат обхванати хора със сърдечносъдови болести и хора в риск от инсулт, както и пациенти, към този момент претърпели съдов случай.

През 2019 година се възнамерява планът да продължи с интензивности, ориентирани към чиновници в огромни компании и институции, в които са ангажирани повече рискови групи на възраст 45+.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР