На 27 септември Светата ни църква почита паметта на Свети

...
На 27 септември Светата ни църква почита паметта на Свети
Коментари Харесай

Свети Калистрат спечелил за Христос стотици войници

На 27 септември Светата ни черква уважава паметта на Свети страдалец Калистрат и дружината му, като и на Светите апостоли Марк и Аристарх и Зина.
Свети Калистрат е живял през трети век. Родом бил от Картаген. От детска възраст бил учтив в християнската религия. Като възмъжал, станал боец. Той бил единственият християнин в целия легион. Някои от бойците го виждали по какъв начин ставал нощно време и се молел на Бога. Те съобщили на военачалника Персентин, че той е християнин. А Персентин бил яростен гонител и изтезател на християните.
Нанесен му бил нечовечен побой. После бил хвърлен в морето. Но Божията мощ го избавила от гибел. Два делфина го изнесли жив на брега. Той излязъл незасегнат от водата. Като видели търпението на Калистрат при ужасния пердах и чудото, станало с него, 49 бойци повярвали в Христа. Те били също грубо бити. След това хвърлени дружно с Калистрат в тюрма. Като него и те показали огромно геройство при страданията.
Като видял, че не може и при най-ужасни мъчения да склони Калистрат и другите 49 бойци да се откажат от вярата си в Спасителя, Персентин разпоредил всички да бъдат избити. Това станало през 304 година
По време на мъченията още 135 бойци от легиона повярвали в Иисуса Христа.
Те събрали тленните остатъци на мъчениците ги и погребали с респект, а по-късно съградили и черква над светите им мощи.
Свети деятел Марко, наименуван Йоан, за който свети Лука загатва в книгата "Деяния на светите апостоли ", бил подложен от апостолите за свещеник на Вавилон и ревниво се подвизавал в проповядването на Евангелието. Той достигнал до такова безстрашие към Бога, че даже и сянката му изцелявала болните.
Свети деятел Аристарх Свети Аристарх, за който деятел Павел загатва в посланията си, бил свещеник на Апамея Сирийска.
Свети Зина бил възпитаник и помощник на деятел Павел. Около 64 година, когато свети деятел Павел написал посланието си до Тит, той се проповядвал на остров Крит дружно с Тит.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР