На 27 октомври в изложбената зала на къща музей Алеко

...
На 27 октомври в изложбената зала на къща музей Алеко
Коментари Харесай

Интересни културни събития изпълват седмицата в навечерието на Деня на народните будители в Свищов

На 27 октомври в изложбената зала на къща музей „ Алеко Константинов “ се организира културно събитие, част от програмата на Община Свищов, отдадена на Деня на националните будители.

Веселина Спасова, библиотекар в ПБНЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 “ показа подредените в залата две изложения, предоставени от фондовете на Исторически музей – Свищов и библиотеката на Читалището. Тя разясни, че експозициите включват галерия „ 160 години Иван Шишманов – български литературовед, държавник, учен, фолклорист и етнограф “, която включва библиотечни документи от него и за него, и галерия с  фотокопия на издаваните до в този момент „ История славянобългарска “, черновата и беловата на Историята, както и ръкопис на възпитаници от свищовското СУ „ Цветан  Радославов “ – преписали Историята.

Културното събитие, което се радваше на огромен интерес, продължи със среща-разговор с почетния жител на Свищов доцент доктор Юлия Николова на тематика „ Знаците, които ни остави Паисий “. Тя приказва за личността на Паисий Хилендарски, който до някъде остава чужд за поколенията, само че който съумяваме да открием посредством неговите текстове и наследството, което е оставил след себе си. Тя показа, че Зографският ръкопис е истинската чернова на канонизирания светец и сподели на аудиторията изображение на восъчния отпечатък на Паисиевия щемпел, като по занимателен метод му направи подробен прочит, споменавайки, че с това се затвърждава принадлежността на Паисий към Светогорските манастири.

В края на срещата, Росен Маринов, шеф на дирекция „ Култура и културно завещание “ към община Свищов, приветства всички присъстващи за проявения интерес и благодари на участниците и уредниците на културното събитие. Като израз на внимание и в символ на почитание, той сервира цветя на доцент доктор Юлия Николова, домакините от Исторически музей – Свищов и библиотекарите от ПБНЧ „ Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856 “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР