На 27 април президентът на Световната конфедерация по бейзбол и

...
На 27 април президентът на Световната конфедерация по бейзбол и
Коментари Харесай

Президентът на WBSC беше удостоен със званието почетен професор на НСА

На 27 април президентът на Световната конфедерация по бейзбол и софтбол (WBSC) Рикардо Фракари (Италия) беше почетен със званието почетен професор на Национална спортна академия “Васил Левски “ (НСА). На формалната церемонията ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев връчи знаците на почетната купа – орден и диплом, в наличието на италианския дипломат Н.пр. Стефано Балди, кмета на регион „ Студентски “ Димитър Дилчев, ръководителя на Международния отдел на Българския олимпийски комитет Румяна Динева, посетители от европейски и български федерации по бейзбол и софтбол.

Почетната купа беше присъдена на господин Фракари по предложение на българските федерации по бейзбол и софтбол, и в сходство с решение на Академичния съвет на НСА. Отличието е отзив за приноса му към развиването на бейзбола и софтбола в международен мащаб, както и за популяризирането на тези спортове измежду децата и юношите. Биографията на господин Фракари, с впечатляваща административна кариера във висшите управнически структури на бейзбола и софтбола, беше показана в изложение от проф. Николай Изов, зам-ректор по образователната активност на НСА.

“Тази купа е голяма чест за мен, тъй като аз към този момент тридесет години пристигам в България”, посочи Рикардо Фракари, обрисувайки началото на съдействието още от представянето на бейзбола и софтбола като проведен спорт в България през 1988 година Като почетен професор на НСА той се ангажира да предложи стипендии за студенти на Академията от специалностите бейзбол и софтбол, както и за сътрудниците им от кинезитерапията, които да осъществят задълбочени проучвания върху контузиите при практикуването на тези спортове. “Истински имам вяра, че ще успеем да развием тези спортове в България “, акцентира Рикардо Фракари.

“Чест е за мен да бъда тук, когато един италианец получава толкоз значима купа “, съобщи дипломат Балди в приветствието си към почетния професор и добави, че към обичайно положителните връзки сред България и Италия през днешния ден се прибавя още една по линия на съдействието в спорта. “Надявам се това да е бъдеща опция за мен да опозная по-добре Спортна академия “, показа посланикът.

Поздравления към Рикардо Фракари насочиха също Румяна Динева от името на Българския олимпийски комитет и Юрий Алкалай, първи вицепрезидент на Европейската и президент на Българската софтболна федерация. И двамата подчертаха изключителната роля на господин Фракари като президент на WBSC за завръщането на бейзбола и софтбола в програмата на Олимпийските игри в Токио през 2020 година и насочиха признателност към него за популяризирането на тези спортове в Европа, и в частност в страната ни.
Първата си обществена лекция като почетен професор господин Фракари посвети на тематиката

“Предизвикателствата пред Международната федерация “. Сред най-тежките трудности той сложи изключването на двата спорта от олимпийската стратегия и напъните за извоюване на присъединяване на професионални играчи в интернационалните надпревари. Като най-значим триумф в ръководството на Световната конфедерация по бейзбол и софтбол господин Фракари дефинира шампионата Premier 12. През 2015 под управлението на Фракари, Конфедерацията реализира нечуван триумф с организацията на Световната купа по бейзбол под лична марка „ ПРЕМИЕР 12 “ (Premier 12), който генерира доходи от над 131 милиона щ.д., реализира върхов ефирен рейтинг в страните домакини (Япония и Тайван) и чупи всички върхове в обществените мрежи за интернационален бейзбол шампионат.

“Този величествен финансов резултат ни разреши да реализираме програмата на WBSC за развиване на спортовете на световно равнище “, разясни господин Фракари.

На финала на церемонията, в израз на воля за ползотворно съдействие с Национална спортна академия и като залог за триумф, Рикардо Фракари връчи на ректора проф. Пенчо Гешев златен орден точно на най-успешния шампионат на Международната конфедерация – Световната купа Premier 12.

Рикардо Фракари е първият президент на Световната конфедерация по бейзбол и софтбол. Избран е на този пост през 2014 година Води сполучливи договаряния от името на Конфедерацията за включване на бейзбола и софтбола в Олимпийските игри в Токио през 2020 година Участвал е в 7 Олимпийски игри като админ от страна на Световната бейзболна федерация.

По време на визитата си Рикардо Фракари е посетител на откриването на Балканско състезание (Балканиада) по бейзбол, софтбол и софтбол за смесени тимове - София 26-29.04.2018 година и честването на 30-та годишнина от представянето на бейзбола и софтбола като проведен спорт в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР