На 26 февруари 1919 година е учреден Национален паркГранд Каньон

...
На 26 февруари 1919 година е учреден Национален паркГранд Каньон
Коментари Харесай

Създаден е национален парк Гранд Каньон

На 26 февруари 1919 година е основан Национален парк " Гранд Каньон " в щата Аризона. Повече от век преди този момент американците са запленени от това знамение на природата. Само 7 години по-рано Аризона става от „ територия ” - „ щат ”.  

Гранд Каньон е един от най-необичайните геологически обекти на планетата, заради което е доста добре проучен. Създаден е през последните 7 милиона години.  В него могат да бъдат открити следи от четири геологически ери и многообразие от скали и пещери, съдържащи богат геологически, биологически и археологически материал.  

Каньонът се смята за един от най-хубавите образци за ерозия на почвата. В началото река Колорадо е текла по равнината, само че вследствие на придвижването на земната кора преди към 65 милиона години платото Колорадо се издига.

В резултат на това издигане се трансформира ъгълът на наклона на течението на река Колорадо, в резултат на което се усилва скоростта и способността да унищожава почвата, която лежи на пътя. Първоначално реката отмива горните варовици, а по-късно стартира с по-дълбоките и остарели пясъчници и шисти. По подобен метод се образува Гранд Каньон преди към 5 - 6 милиона години. Каньонът и до ден сегашен се задълбочава поради продължаващата ерозия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР