На 26 август православната църква почита паметта на Светите мъченици

...
На 26 август православната църква почита паметта на Светите мъченици
Коментари Харесай

Днес празнуват всички, които носят тези прекрасни имена

На 26 август православната черква уважава паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения против християните.
Легендата споделя, че бойците на Максимиан намерили в една пещера 23 индивида, които твърдо отстоявали своята религия, бойците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко с цел да ги склони да се откажат - закани, мъчения и жестоки изтезания.
На изтезанията станал очевидец Адриан, един на преторията, благороден и богат човек, непосредствен с императора. Той бил богохулник и доста се впечатлил от необяснимото за него самообладание на християните. Адриан почнал самичък да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдалчество. В диалога с мъчениците, Божията берекет се докоснала до положителната душа на Адриан.
Слушайки ги, той схванал божествената истина, споделил на писарите като записват наказаните на гибел да запишат и неговото име, дружно с имената на мъченици, тъй като и той повярвал в техния господ Христос и с наслада желал да почине за него. Тази постъпка не останала ненаказана - императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тюрма, където били затворени останалите мъченици.
Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, с цел да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за христиняте, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала безконечния си сън до неговия гроб.
Името Адриан произлиза от Хадрия, град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.
Името Наталия идва от латинския глагол natale, в превод, раждам или родна, рождена.
Днес имен ден честват: Адриан, Адриана, Ади, Адрианна, Адриян, Адрияна, Адриянна, Наталия, Натали, Наташа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР