На 25 ноември, Международен ден за премахване на насилието спрямо

...
На 25 ноември, Международен ден за премахване на насилието спрямо
Коментари Харесай

„Да оцветим света в оранжево“: Не на насилието срещу жените

На 25 ноември, Международен ден за унищожаване на насилието по отношение на дамите, Европейският парламент осветява постройките си в оранжево, с цел да притегли вниманието към казуса с насилието, учредено на пола.

Тази година бе регистриран растеж на случаите на принуждение по отношение на дамите, изключително на домашно принуждение, от към този момент обезпокоително високи равнища. Увеличението се свързва с ограничаващите ограничения, наложени от държавните управления в отговор на пандемията от ковид, които затварят хората вкъщи.

Насилието по отношение на дамите

- Една трета от дамите в Европейски Съюз са били обект на физическо или полово принуждение след навършване на 15-годишна възраст

- Около 35% от дамите в Европейски Съюз са имали или имат контролиращ сътрудник

- Приблизително 50 дами всяка седмица умират в резултат на домашно принуждение

- Около 74% от европейците считат, че насилието по отношение на дамите е постоянно срещан проблем в тяхната страна

В изказване във връзка на Международния ден ръководителят на Парламента Давид Сасоли уточни, че рецесията с ковид изостря казуса. „ Тази година рецесията с COVID-19 r. демонстрира и усилва това принуждение, изключително домашното принуждение. Често това се случва скритом, зад затворени порти, без благоприятни условия за бягство “.

„ Трябва да приказваме за насилието, с цел да помогнем на жертвите да разрушат мълчанието, да изразим уговорката си към ненасилие и тъждество и на първо място да сложим завършек на това “, сподели господин Сасоли.

В сряда Парламентът организира пленарен спор по тематиката, в който депутатите обявиха, че са нужни решителни ограничения от Европейски Съюз и страните членки за преустановяване на насилието. Те също по този начин приканиха още веднъж за ратификация на Истанбулската спогодба против насилието по отношение на дами. Шест страни в Европейски Съюз са подписали конвенцията, само че не са я утвърдили: България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР