На 25 май 1996 г. в Калифорнийския политехнически държавен университет

...
На 25 май 1996 г. в Калифорнийския политехнически държавен университет
Коментари Харесай

Подкаст на журналист разкрил вината на убиец! Но чак 27 г. след убийството

На 25 май 1996 година в Калифорнийския политехнически държавен университет Кристин Смарт е убита от своя съученик Пол Флорес. Той бил на независимост съвсем три десетилетия. Но казусът най-сетне бил завършен благодарение на известен подкаст.

Кристин Смарт изчезнала през май 1996 година, до момента в който се прибирала от празненство в общежитието си в университета. Никой повече не видял 19-годишното момиче: през 2002 година тя е оповестена за мъртва задочно.

Десетилетия наред изглеждало, че закононарушението няма да бъде разкрито. Между другото, полицията имала обвинен в лицето на Пол Флорес, съученик на Смарт, който я завел до дома в нощта на изгубването й и бил последният човек, който я видял жива, само че той твърдял, че е почтен.

Полицията не съумяла да събере задоволително непровержими доказателства против него, до момента в който не пристигнала непредвидена помощ от един публицист през 2019 година

Престъплението на XX век 

Кристин Денис Смарт пристигнала с родителите си в Калифорния, Съединени американски щати, от Западна Германия. През 1995 година Кристин Смарт приключва гимназия и постъпва в университета.

На 25 май 1996 година 19-годищната първокурсничка участва на празненство отвън кампуса. Тя се прибра към 2 часа през нощта, само че не сама. Придружена е от още трима студенти, в това число Пол Флорес. Но момичето не знаело, че Флорес преди този момент си е спечелил отрицателна известност измежду девойките в университета.

Според Флорес, откакто той и Кристин си тръгнали от празненството, те отишли в общежитието на Флорес, като по-късно Кристин се отправила къмсвоето общежитие.

След тази нощ Кристин Смарт в никакъв случай повече не е забелязана. Два дни по-късно съквартирантката на Смарт се свързал с полицията в кампуса и родителите на Смарт, защото момичето изглеждало се изпарило във въздуха. Само поради настояването на съквартирантката полицията в кампуса стартира следствие.

Въпреки бавния старт на следствието, плакати и билбордове за изчезналата студентка последователно стартира,ли да се появяват на публични места, предлагайки награди за информация, която може да помогне за намирането на Кристин Смарт.

Скоро двама следователи от офиса на прокуратурата бързо се насочили към личността на Флорес. Когато го разпитали, следователите забелязали доста несъответствия в описа му, най-много нестабилната му история за това по какъв начин е насинил окото си. 

Той им споделил, че го е получил, играейки баскетбол с другари, които отрекli информацията му. По-късно трансформирал историята си, с цел да каже, че е блъснал главата си, до момента в който работи върху колата си, съгласно правосъдните регистри.

В последна сметка Флорес бил разпознат като „ лице, представляващо интерес “ – т.е. обвинен – само че отричал каквото и да е присъединяване в изгубването на Кристин Смарт.

До юни 1996 година казусът на Кристин Смарт бил изместен в друго полицейско ръководство, а полицията и доброволците почнали да претърсват кампуса на Калифорнийската полиция. Когато особено подготвени кучета били употребявани за претършуване на общежитията, трите животни реагирали, щом влезнали в тогавашната стая на Пол Флорес.

Жестокото убийство 

През есента на 1996 година жена на име Мери Ласитър наема къща, благосъстоятелност на майката на Пол Флорес, Сюзън, в същия щат Калифорния. По време на престоя си наемателката намерила на алеята обица, която наподобява съвпадала с огърлицата, която била изобразена с Кристин Смарт на един от билбордовете.

Ласитър дала обицата на полицията, само че те я изгубили преди да я маркират като доказателство.

Полицията претърсила доста по-късно дома на майката на Флорес, само че там не били открити доказателства. Следователите в последна сметка разкрили биологични частици от тялото на Кристин в другия дом на Флорес, само че това било след повече от две десетилетия. Тъй като полицията не съумява да събере задоволително доказателства първоначално, Флорес не е задържан или упрекнат.

По време на свидетелските си показания Пол Флорес 27 пъти  се базира на Петата корекция по съвет на своя юрист. Единствените отговори, които дал, били неговото име, дата на раждане и номер на обществена осигуровка: той не дал отговор на въпроси дали е студент в Калифорнийския университет, по какъв начин се споделя татко му или даже дали готви хамбургери на работата си в Hamburgers на Garland.

Тактиката наподобява проработи и полицията скоро признала, че без никаква нова информация от Флорес следствието е замряло. „ Имаме потребност Пол Флорес да ни каже какво се е случило “, споделил представителят на полицията Ед Уилямс. — Работата е там, че разполагаме с доста опитни детективи, които са направили над 100 разпита и всички те водят до мистър Флорес.

Наказанието

Едва през 2019 година следствието получило по този начин нужната помощ от непредвиден източник: подкастът на журналиста на свободна процедура Крис Ламбърт за изгубването на Кристин Смарт. Ламбърт съумял да провокира вълна от нова информация за случая, довел до ареста на Флорес.

Един ден той изпраща имейл на приятелката си с линк към публикация за изгубването на студентката Кристин, като на смешка споделя, че ще позволи случая. Той също по този начин споделил на собствен другар публицист за интереса си към изгубването на момичето.

Същият другар по-късно дал отговор на Ламбърт по имейла: „ Не мога да допускам, че не ти споделих. Ходех на учебно заведение с момчето, което я изпрати до дома онази вечер. Ходих в гимназията с него. Всички го наричахме „ Страшния Пол “.

И по този начин, през 2019 година Ламбърт бил въодушевен да сътвори подкаст за този леден случай: подкастът бързо се трансформирал в шлагер, събирайки съвсем 75 000 прослушвания в деня, в който бил оповестен първият епизод.

Тъй като подкастът станал известен, от ден на ден хора почнали да се обръщат към Ламбърт с нова информация за Кристин и Пол Флорес. Някои даже обвинили Флорес в полово принуждение. Ламбърт също почнал да работи с полицията, позволявайки на следователите да разпитват неговите източници и да привлекат повече хора в следствието.

На 22 април 2020 година „ Лос Анджелис Таймс “ съобщил, че е връчена заповед за обиск в дома на Пол Флорес в Сан Педро, Калифорния. Било обявено, че многочислени „ предмети, представляващи интерес “, са били сполучливо открити по време на търсенето. Сред продуктите, открити при претърсването, са медикаменти за обезчестяване на среща и домашно направени видеоклипове, показващи по какъв начин Флорес прави актове на содомизиране и обезчестяване на млади дами.

През април 2021 година Пол Флорес най-сетне е задържан по съмнение в убийството на Кристин Смарт: доста хора, в това число полицията и фамилията на умрялата, гледали на подкаста на журналиста Ламбърт като на движеща мощ зад следствието.

Бащата на Пол, Рубен Флорес, също бил задържан и упрекнат в съучастничество, защото се оповестява, че е оказал помощ на сина си да скрие тялото на момичето.

„ Крис съумял да реши част от пъзела, дружно с служителите на реда, които работят по този случай от години, и офиса на прокуратурата “, споделя шериф Паркинсън за въздействието, което подкастът на Ламбърт оказал върху следствието.

През 2022 година журналистът участва на процеса за ликвидиране, който приключил с това, че Пол Флорес, в този момент на 46 години, дефинитивно е наказан за убийството на Кристин Смарт. По-късно Флорес е наказан на 25 години затвор, до момента в който татко му е оневинен от обособен правосъден развой.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР