На 24 януари т.г. ДУМА публикува материала Университетско средновековие за

...
На 24 януари т.г. ДУМА публикува материала Университетско средновековие за
Коментари Харесай

Продължава произволът в музикалната академия в Пловдив

На 24 януари т.г. ДУМА разгласява материала " Университетско средновековие " за нередности, които се случват в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и за репресиите, подхванати от ректора проф. Милчо Василев против преподаватели, които ги подлагат на критика. Явно сме бръкнали в раната, тъй като през миналата седмица в редакцията се обадиха няколко пловдивски музиканти, преподаватели в академията, които допълниха картината на протичащото се там след приключването на втория мандат на проф. Василев.

Както ДУМА писа, досегашният ректор е навършил 70 година преди съвсем година, съгласно закона за висшето обучение, той няма право да заема управителна служба след навършването на 65. На свиканото наскоро Общо заседание на вуза обаче избор на нов ректор не е разгласен. Нещо повече, самото съвещание на Общото заседание е в нарушаване на закона и е нелегитимно, той като е свикано " от управлението ", което е в прорез със закона. Според ЗВО, " Общото заседание... се привиква минимум един път годишно от неговия ръководител по решение на университетския съвет, по искане на ректора или на една четвърт от списъчния състав на общото заседание ".

Прецедент се е случил и на самото съвещание на събранието - то е избрало нов Академичен съвет, без да е определен нов ректор, а досегашният проф. Василев още не е огласил отчетния си отчет за изтеклия мандат. Изборът на нов ректор е плануван чак за 12-ти февруари, трима зам.-ректори са оповестени като претенденти за поста. В академията царят тирания и боязън, настояват музикантите, обърнали с към редакцията. Факт е, че те се тормозят да излязат обществено с имената си поради опасения, че ще бъдат подгонени от ректора, както техните сътрудници проф. Юлиян Куюмджиев и проф. Албена Димова, които след отправени рецензии за порядките във висшето учебно заведение, за тирания и шуробаджанащина във вуза, в това число след сезиране на министър Красимир Вълчев, са били наказвани с " последно предизвестие за уволняване ". За това ДУМА към този момент писа. Поредното жестоко отношение на ректора към проф. Куюмджиев по време на последното Общо заседание и опитът му да изключи микрофона са възмутили всички.

Преди време, откакто е бил сезиран за нарушаванията и гоненията, министър Вълчев е разпоредил ректорът да спре да преследва сътрудниците си, само че инспекцията бе официална, настояват в академията. Преди към 3 години да вземем за пример, през 2017 година, академията е получила 3 млн. лева целево от държавния бюджет за ремонт на една от постройките. До момента обаче никакъв ремонт няма, по постройката висят строителни мрежи, само че нищо повече. Къде са милионите, питат хората от академията. Заради тези пари музикалната академия награди... шефката на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова с купата " почетен лекар ", което бе посрещнато с насмешки в обществените мрежи. Портретът на Менда Стоянова виси на стената наред с огромните имена в българската музика - Марин Големинов, Николай Кауфман, Милчо Левиев и прочие А преподавателите, които са били срещу тази безсмислица, са... пред уволняване.

Отговорен за спазването на Закона за висшето обучение е министърът на МОН. Няма кой да откри да вземем за пример правилно ли е, че в АМТИИ счетоводители, техни директни родственици и доближени четат лекции, без да имат професионална подготовка за това, или пък дават отговор за контрола над... образователната активност. Мълчанието на Вълчев пред толкоз сигнали за продължаващи нарушавания в АМТИИ подухва мисли за следващ политически " чадър ", разпънат над самоуправствата на един " средновековен държател " на несъмнено уважаваното в миналото висше учебно заведение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР