На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици

...
На 24 ноември Православната църква чества паметта на светите великомъченици
Коментари Харесай

Църквата почита паметта на св. Екатерина

На 24 ноември Православната черква празнува паметта на светите великомъченици Екатерина и Меркурий.

Света великомъченица Екатерина от Александрия е щерка на някогашен цар Конста.

Света Екатерина живяла в края на трети век в Александрия. Била от благороден жанр. Същевременно била извънредно красива и интелигентна. Изучила модерните за времето си медицина и философия. Един друмник й разкрил мъдростта на християнството. 

Тя декларира на родителите си, че ще встъпи в брак с оня, който я превъзхожда по популярност, благосъстояние, хубост и мъдрост. Младежи от доста богати фамилии кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, само че никой не бил утвърден. 

Майката на Екатерина скрито изповядвала християнството, я изпратила при един аскет, който я посветил във вярата.

Преданието споделя, по какъв начин Екатерина се е срещнала с тогавашния император. Тя се е пробвала да го убеди, че прави неточност като преследва християните. Екатерина съумяла да притегли към християнската религия дамата на императора и доста мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството. Впоследствие те били убити и оповестени за мъченици.

Императорът заповядал да я вкарат в пандиза, където тя вкарва в християнството всички, които я посещават. Поради това е наказана на гибел посредством разтягане на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го допира, палачите не могат да я екзекутират по този метод и я обезглавяват. Затова основен знак на Св. Екатерина е колелото с шипове, което е известно като " колелото на Екатерина ". 

В преданието се споделя по какъв начин ангели отнасят тялото на мъченицата в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава вместилище на скъпи творби на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги

В българските обичаи този ден е прочут като Катерининден и светицата се празнува като настойничка на майките.

В този ден дамите месят бяла погача и намазана с мед я раздават цялата – за здраве. Според преданията по този начин ще се избавим от шарка при започване на сезона на тези заболявания, а Света Екатерина ще ни закриля.

В Пловдивския край имат вяра, че тя защищава децата от заболявания, най-много от шарка. В този район майките, които имат дребни деца, рано заран омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива " за Баба Шарка ".

В Родопската област имат вяра, че светицата оказва помощ при тежки заболявания и висока температура. На този ден дамите не работят и не пипат остри предмети, тъй като се има вяра, че в случай че се порежат, раната няма да зарасне.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР