На 24 май България отбелязва 24 май - Деня на

...
На 24 май България отбелязва 24 май - Деня на
Коментари Харесай

Празнуваме 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура

На 24 май България отбелязва 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, празник на българската писменост, култура и просвета.

На този ден се празнува паметта на равноапостолите, които основават глаголицата като първа книжовност на старославянския език, и на техните възпитаници, които в края на 9 век са поканени в Преслав от цар Борис-Михаил и създават кирилицата.

По случай празника в разнообразни градове в страната са проведени голям брой шествия, тържества и начинания.

Денят на Солунските братя Кирил и Методий - основателите на глаголицата, е отбелязван като църковен празник още през XI век. За първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в гр. Пловдив, по самодейност на Найден Геров, се провежда празник на Кирил и Методий. Денят 11 май не е инцидентно определен - това е общият църковен празник на двамата светии. Така той стартира да се празнува като празник на българската култура, просвета и на славянската книжовност.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страната и църквата, се празнува на един ден - 24 май. След 1969 година се организира секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден съществуват два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май).

До 2021 година той се празнуваше под наименованието Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР