На 24 февруари Европа осъмна в началото на най-мащабния въоръжен

...
На 24 февруари Европа осъмна в началото на най-мащабния въоръжен
Коментари Харесай

Войната, която никой не очакваше

На 24 февруари Европа осъмна при започване на най-мащабния въоръжен спор на нейна територия след края на Втората международна война. След седмици скупчване на войски по границите, Русия нахлу в Украйна - прилежаща самостоятелна страна. Кадри на преминаващи съветски колони през граничните пунктове обиколиха света.



„ Специалната военна интервенция "


Москва дефинира дейностите си като " специфична военна интервенция ", само че останалият свят видя началото на нова война, която трансформира в бежанци милиони украинци. Като цели на акцията бяха посочени демилитаризация на Украйна и унищожаване на нацизма в страната, която в действителност твърдо беше декларирала своята евро-атлантическа ориентировка.

" Ние доказахме силата си. Доказахме, че сме същите като вас. Докажете, че сте с нас, докажете, че не ни изоставяте. Докажете, че сте същински европейци ", прикани Володимир Зеленски - президент на Украйна.



Ракетни удари бяха нанесени против Киев, Харков, Одеса и Донбас. Руската войска завладя Херсон и Запорожката нуклеарна централа - най-голямата в Европа. НАТО отхвърли настояването на Киев за затваряне на небето над Украйна. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи:

" Единственият метод на налагане на зона, неразрешена за полети е изпращане на самолети на НАТО над Украйна и събаряне на съветски самолети, което може да докара до пълномащабна война в Европа. Президентът Байдън ясно даде да се разбере, че няма да влизаме във война с Русия ".

Провалът на настъплението към Киев и завладяването на Мариупол


Гигантска колона от танкове и бойни машини се придвижваше заплашително към Киев на фона на догатки, че руснаците се готвят за блокада на столицата. Но съветското нахлуване към Киев се забави от логистични неточности и гневната опозиция на украинците.



Последвалото освобождение на Киевска област разкрива съветски жестокости в столичните покрайнини Буча и Ирпин. Появиха се доказателства за всеобщи гробове в Буча. Киев и Западът видяха в дейностите на Русия военни закононарушения и геноцид.



" Това са военни закононарушения и светът ще ги признае за геноцид ", сподели тогава президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Москва изрично отхвърли отговорност за всеобщи убийства в Буча.



Украинската страна насочи същите обвинявания и за Мариупол. Градът на Азовско море с 400 000 поданици се трансформира в един от най-ярките знаци на грозното лице на войната по броя на човешките жертви и мащаба на разрушенията, само че и един от най-ярките образци за украинската опозиция.



Бойци от полка „ Азов “ се укрепиха в локалния металургичен комбинат и се държаха седмици след рухването на града, където се стигна до филантропична злополука. Двете страни взаимно се упрекваха за неуспеха на контрактувани примирия за евакуация на цивилни.



Междувременно съветски удари поразиха майчин дом и локалния трагичен спектакъл, където стотици цивилни бяха потърсили леговище в подземията на постройката, а пред постройката с големи букви беше написано „ ДЕЦА “.



Москва показа своя версия.

„ Руските въоръжени сили не бомбардират градове и това е добре известно. Без значение какъв брой видео фрагменти компилира НАТО и без значение какъв брой подправени фотоси циркулират, истината ще излезе нескрито “, беше позицията на Мария Захарова - представител на Министерство на външните работи на Русия.



След седмици дълга и упорита опозиция, в средата на май, украинското командване разгласи задачата на гарнизона Мариупол за завършила и даде обещание да избави оживелите.

" От 16 май са се предали 959 бойци, в това число 80 ранени. 51 от тях, които се нуждаят от здравна помощ, са откарани в болница в Донецката национална република ", сподели тогава Игор Конашенков - представител на Министерство на защитата на Русия.

Потъването на кораба " Москва "


Месец по-рано, в разгара на боевете за Мариупол, Русия понесе една от най-тежките си загуби през войната - потъването на кораба " Москва ", флагман на съветския черноморски флот.

Според съветската страна потъването е разследване на пожар и детонация на муниции, само че съгласно губернатора на Одеска област, крайцерът е бил изумен от две украински противокорабни ракети Нептун.



" Москва " е най-големият съветски военен транспортен съд, потопен след Втората международна война и първият изгубен флагман след руско-японската война от 1905-та година. Крайцерът е в употреба от 80-те години, взел участие е на задачи в Сирия. Украйна твърди, че е потопила праз март и съветския десантен транспортен съд " Орск " на пристанище Бердянск в Азовско море.

Украинският водач Володимир Зеленски оцени високо напъните на своите военни:

" Тези, които демонстрираха, че съветските кораби могат да отидат единствено на дъното ".

Изтегляне от Киев, нахлуване в Донбас

Украйна укрепи съпротивата си откакто стартира да получава обещаната военна и финансова помощ от Съединените щати, НАТО и Европейския съюз. Киев настоя за по-мощни оръжия, нужни за отразяване на съветската акция в Донбас. Русия пренасочи главните си старания към Източна Украйна след спряното нахлуване към Киев.

" Руските войски започнаха борбата за Донбас, за която се приготвят отдавна. Голяма част от съветската войска е съсредоточена в тази атака. Без значение какъв брой съветски военни са изпратени там, ние ще се борим, ще се отбраняваме и ще създадем всичко, с цел да запазим това, което е на Украйна - това което не е, не ни е нужно ", безапелационен е Володимир Зеленски - президент на Украйна.

С съветската акция в Донбас войната навлезе в нова фаза. Към юни украинската страна оповестява, че за първите 100 дни от войната е била окупирана една пета от нейната територия. Руските войски са влезнали в над 3600 селища, повърхност от 300 000 квадратни километра е осеяна с мини и невзривени муниции, а 12 милиона украинци са вътрешни бежанци.



През лятото Русия съумя да превземе изцяло Луганска област, стегна примката и в прилежащата Донецка област, само че не съумя да откри цялостен надзор над Донбас.

Другите две цели на акцията - Запорожка и Херсонска област също останаха отчасти под украинска власт.

Значителната военна и финансова помощ за Киев от Запада стартира да дава плодове. В арсенала си Украйна включи редица западни оръжия, в това число американските системи за залпов огън " Хаймарс " и 155-милиметрови гаубици. През септември Украйна предприе огромна сполучлива контраатака и си върна редица изгубени позиции.



Освободени бяха елементи от Харковска област, настъплението обхвана Донецка и Луганска област, както и на юг към Херсонска. Русия загуби административния център Херсон - единственият огромен град, високомерен от началото на войната. Украинският байрак се развя над редица отвоювани градове.

" Ще възстановим всичко разрушено от окупаторите. Ще пристигна ден, когато да кажа същото и за към момента окупираните градове, и несъмнено, за Крим. Украйна ще се завърне. Украйна ще победи ", сподели Володимир Зеленски.

Референдумите в окупираните територии, готовност в Русия

Русия разгласи частична готовност за набиране на 300 000 души под пагон. По добре прочут сюжет от анексирането на Крим, Кремъл поддържа противозаконни референдуми в четири окупирани области на Украйна на фона на военните неуспехи точно на този спектакъл на бойните дейности.

" Ще създадем всичко належащо, с цел да създадем сигурни условия за провждане на рефенердуми, на които хората да изразят своята воля. Ще подкрепим решението за тяхното бъдеще, взето от жителите на Донецката и Луганска национални републики и Запорожка и Херсонска област “, съобщи Владимир Путин - президент на Русия.





След предупреден резултат, разгласен от Запада като подправен, Москва разгласи анексирането на четирите украински области.



" Това е преломен миг. Путин активизира още стотици хиляди в армията, предприе безконтролно дрънчене на нуклеарни оръжия, а в този момент нелегално анексира още украински територии. Всичко това съставлява най-сериозната ескалация от началото на войната, само че нищо от това не демонстрира мощ. Показва уязвимост, самопризнание, че войната не върви по проект и Путин тотално се е провалил в постигането на стратегическите си цели ", разяснява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кримският мост

Седмица след оповестената анексия на четирите украински района и ден след 70-ия рожден на Владимир Путин, Русия претърпя следващ удар - детонация унищожи секция от Керченския мост. Загинаха четирима души, случаят мощно понижи потенциала на транспортното оборудване, което се употребява за доставяне на съветските войски в окупирания Крим.



Според Москва случаят е породен от бомба, натоварена на камион, съветските служби даже намесиха името на България като част от маршрута на автомобила, само че тази версия бързо заглъхна откакто не откри удостоверение. Кремъл видя еднопосочно украинска връзка.

" Няма подозрение, че това е терористичен акт за разрушение на гражданска инфраструктура на Руската федерация от сериозно значение. Това беше измислено, осъществено и поръчано от украинските специфични служби ", съобщи съветският президент Владимир Путин.



Украински военни и публични представители неведнъж са изразявали предпочитание да разрушат моста, който дефинират като нелегално строителство, само че Киев не пое публично отговорност за гърмежа. Украинското министерство на защитата съпостави взривяването на Кримския мост с потъването на крайцера " Москва ", като уточни:

" Паднаха два прословути признака на съветската мощност в украинския Крим ".

Нова тактичност: удари против енергийната система

В отговор Русия мина към нова тактичност - удари против енергийната и водопреносната система на Украйна с дронове-камикадзе и крилати ракети. Така редица огромни украински градове, в това число Киев, оставаха на мрачно и студено с идването на зимата.



Въпреки всички старания за възобновяване на изумената сериозна инфраструктура, на моменти в Украйна оставаха без ток до 10 милиона души, а страната от Космоса през нощта беше мрачно леке, както наподобява Черно море.



Украйна и Западът дефинираха съветските дейности като военни закононарушения и геноцид. Накрая Москва призна удари против гражданска инфраструктура, само че ги дефинира като ответни.

" Вдига се доста звук към нашите офанзиви против енергийната инфраструктура на прилежащата страна. Да, вършим го. Но кой стартира? Кой удари Кримския мост? Кой взриви електропроводите от АЕЦ Курск? Кой не доставя вода на Донецк? Лишаването от вода на град с повече от един милион души е акт на геноцид. Никой в никакъв случай не е споделил и дума за това. Пълна тишина. Но щом създадем нещо в отговор - огласят цялата галактика. Това няма да попречи на нашите бойни задачи ", сподели Владимир Путин.



Кремъл не престава да повтаря, че задачите на войната ще бъдат реализирани, само че съветският авторитет претърпя съществено проваляне, откакто дронове провокираха пожари в три съветски авиобази на стотици километри от украинската граница. Сред изумените обекти беше и базата на съветските стратегически бомбардировачи. Киев не пое отговорност за попаденията, само че повтори шегата си за " съветски военни, които постоянно пушат на непозволени места ". Съединените щати показаха, че не предизвикват и не дават средства на Украйна за удари надълбоко в съветска територия.

Разгарът на съветската акция против енергийната инфраструктура на Украйна съответства с 90-ата годишнина от Гладомора. В началото на 30-те години на предишния век милиони хора умират след насилствена конфискация на украинската селскостопанска продукция в името на колективизацията по времето на Съветския съюз. Междувременно продължаващите съветски удари повредиха в друга степен всички топло и водноелектрически централи на Украйна и засегнаха 40% от мрежата за високо напрежение

" Неприятелят се надява да употребява зимата против нас, да трансформира студа и компликациите в част от своя гнет. Трябва да създадем всичко допустимо да устоим тази зима, без значение какъв брой е мъчно. Русия към момента има ракети и артилерийско предимство, само че ние имаме нещо, което окупаторът няма и не може да има - пазиме нашия дом, което е най-силната мотивация. Борим се за независимост, което постоянно дава спомагателна мощ. Защитаваме истината и това сплотява целия свят към Украйна ", съобщи Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Това, която трябваше да бъде къса специфична интервенция и съгласно упованията, трябваше да завърши за дни, се трансформира в тежка война на безсилие, която навлиза във втората си година и никой не смее да предвижда по кое време ще свърши.

Снички: БГНЕС и Българска национална телевизия



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР