Десетият пакет от санкции, които Европейският съюз одобри днес, включва

...
Десетият пакет от санкции, които Европейският съюз одобри днес, включва
Коментари Харесай

Командири от групировката Вагнер са включени в десетия пакет от санкции на ЕС срещу Русия

Десетият пакет от наказания, които Европейският съюз утвърди през днешния ден, включва нови близо 100 физически и юридически лица, свързани с съветската военна експанзия в Украйна, измежду които са и командири от частната военна формация " Вагнер ", оповестиха от Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Новите наказания ще бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз.

Вносно-износни ограничавания

Десетият пакет постанова спомагателни забрани за износна сериозни технологии и индустриални артикули като електроника, профилирани транспортни средства, машинни елементи, аварийни елементи за камиони и реактивни мотори, както и артикули за строителния бранш, които могат да бъдат пренасочвани към съветската войска като антени или кранове.

Списъкът с лимитирани артикули се уголемява с нови електронни съставни елементи, които се употребяват в съветски оръжейни системи, както и в дронове, ракети, хеликоптери.

За първи път този лист ще включва седем ирански предприятия, произвеждащи военни безпилотни летателни апарати, които са били употребявани от съветската войска, в това число против гражданска инфраструктура.

Европейски Съюз забрани преноса през Русия на изнасяни от Европейски Съюз артикули и технологии с двойна приложимост, с цел да се избегне заобикаляне на глобите.

Налагат се спомагателни ограничавания върху вноса на артикули, които генерират обилни доходи за Русия, като асфалт и синтетичен каучук. Именно синтетичният каучук беше предмет на спор сред страните и забави приемането на десетия пакет от наказания.

Според Полша квотите за импорт на каучук, които пакет включва са прекомерно високи, само че Италия и някои други страни се възпротивиха против ограничението им. Синтетичният каучук се създава от странични петролни артикули и се употребява за производството на гуми, съединители, транспортни ленти и водолазни неопренови костюми.

ТВ канали

Европейски Съюз и неговите държави-членки стопират излъчването на още два телевизионни канала - Русия през днешния ден и Спутник на арабски език.

Според Брюксел тези канали са под контрола на Русия и се употребяват за популяризираното на дезинформация и военна агитация, които легитимират експанзията на Русия и подкопават поддръжката за Украйна.

Критична инфраструктура

Европейски Съюз лимитира опцията съветски жители да заемат каквито и да е позиции в управителните органи на сериозни инфраструктури и предприятия в Европейския съюз, защото въздействието на Русия в тези органи може да заплаши положителното им действие и в последна сметка да съставлява заплаха за даването на съществени услуги на европейските жители.

Ограничава се опцията съветски жители да заемат каквито и да било позиции в управителните органи на сериозни инфраструктури и субекти на Европейски Съюз, защото въздействието на Русия в тях може да заплаши положителната им работа и да сътвори заплаха за даването на съществени услуги на европейските жители.

Енергия

Европейски Съюз не разрешава и даване на размери за предпазване на газ на съветски жители, да отбрани сигурността на доставките на газ в Европейски Съюз.

Задължения за отчитане

За да подсигурява успеваемостта на възбраните за заледяване на активи, Европейски Съюз вкарва по-подробни отговорности за докладване на средства и стопански запаси на глобени лица или предприятия.

Съветът също по този начин вкарва нови отговорности страните членки и на Комисията да рапортуват за замразените запаси и активи на Централната банка на Русия.

Освен това операторите на въздухоплавателни средства ще би трябвало да уведомяват своите национални способени органи за нередовни полети, които по-късно ще осведомят останалите държави-членки.

Банки

Три съветски банки бяха добавени към листата на субектите, които подлежат на заледяване на активи и възбрана за даване на средства и стопански запаси.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР