На 24-25 февруари се проведе Учредителното събрание на Тя, промяната

...
На 24-25 февруари се проведе Учредителното събрание на Тя, промяната
Коментари Харесай

Деница Симеонова: „Тя, промяната“ има за цел повече жени да се включат в политическия живот на страната

На 24-25 февруари се организира Учредителното заседание на " Тя, смяната " - женската организация на " ". За Българска телеграфна агенция Деница Симеонова, съпредседател на „ Тя, смяната “, депутат от парламентарната група на „ Продължаваме промяната- “ (ПП-ДБ), съобщи, че дълготрайната им цел е точно повече дами да се включат в политическия живот на страната.

Симеонова съобщи, че в кратковременен проект ще работят за развиването на дамите, които към този момент са членове на партията и заемат разнообразни функции в качеството си на общински съветници, регионални шефове и народни представители. „ Тя, Промяната “ ще учреди 32 регионални клуба, толкоз, колкото са изборните региони, включвайки МИР – „ Чужбина “ за дамите, българи в чужбина, членове на „ “, уточни Симеонова.

По думите ѝ, от решаващо значение в сложни обстановки, основно женско качество е дипломацията. " Жените постоянно се смятат за специалисти в дипломацията и считам, че тя е доста потребна за намирането на решения в тежки спорове. Изследвания демонстрират, че по време на тежки рецесии, като коронавирус рецесията и военни спорове, дамите политици вземат по-рационални и по-балансирани решения и съумяват да бъдат по-целесъобразни в политиките, които основават. Това, съчетано с естественото ни умеене да сме дипломатични, оказва помощ да водим нашите общества напред ", сподели Симеонова.

Един от целите на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) е битката с по-ниското възнаграждение сред мъжете и дамите за едни и същи позиции. Това също е една от идеите на женското придвижване, която от " Тя, смяната " припознават. Ключов за оправянето с този проблем е стремежът на Европейски Съюз да има политика, сходно на механизма за установяване на минималната работна заплата. „ Това, което е извънредно значимо, е ние дамите, да изпратим в Европейския парламент (ЕП) задоволително мощни гласове, които да отстояват тази политика “, добави Симеонова и посочи, че тя се отнася и за интервала на пенсиониране, тъй като след по-ниското им възнаграждение в дейния им професионален живот, техните пенсии респективно също остават по-ниски. " Разбира се, чисто секторно дамите нормално избират сфери, които обичайно не са задоволително високо платени, по тази причина поддържам начинания, които развиват STEM уменията, подтикват дамите да избират специалности в енергетиката, в инженерството и сфери на активност, които са по-добре платени, с цел да може също да отстояват и да имат по-високо възнаграждение и самостоятелност ", сподели Симеонова, която с изключение на народен представител, е и инженер и обществен бизнесмен.

" Установихме, че в нашата партия към 47 % % от всички членове са дами. За нас е извънредно значимо равенството на половете и дейното присъединяване в публичния живот и в политиката. Затова в дълготраен проект си слагаме за задача да създадем допустимо повече  дами да се включват в политическия живот, а в кратковременен проект с Калина Константинова, с която бяхме определени за съпредседатели на придвижването, ще работим за развиването на дамите в нашата общественост, които към този момент са наши членове и заемат разнообразни функции в качеството си на общински съветници, регионални шефове, координатори и народни представители ", съобщи Симеонова.

За пръв път в международен мащаб през миналата 2023 година, всеки парламент в света е имал най-малко една жена депутат, сподели тя.

" Това е парадоксално да се случва в 21 век. От друга страна, осъзнаваме, че ще отнеме още към 80 години в международен мащаб, с цел да се доближи до тъждество или паритет на двата пола, тъй че тази организация, която сътворяваме, е нашият принос, с цел да приказваме за тези провокации и да ги преодоляваме ", разяснява депутатът.

На въпрос за предразсъдъците в обществото по отношение на дамите на властови позиции, Симеонова уточни, че у нас има доста дами, които приключват специалности като инженерство, физика, медицина и са със съществени позиции в обществото, само че все пак, към момента по места и по райони има друго отношение към дамите. Затова и организацията на " Тя, смяната " включва дами от цяла България, описа депутатът.

Като част от  делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарния съюз (Международна организация със седалище в Женева-бел.авт.), която е най-голямата организация, представляваща парламентите в света, Симеонова разяснява, че в границите на самодейността Форум на дамите парламентаристи, е доста забавно да се види какъв брой интензивно се борят дамите по света. " Виждам, че сега женските придвижвания в Африка са извънредно мощни. Там, да вземем за пример, има дами ръководители на техните парламенти, които описват, че от ден на ден дами се включват в партиите и политическия живот. В Латинска Америка, моя сътрудник показа, че към момента изпитват потребност да се приказва интензивно и да се борят предразсъдъците. За мен тези дами, които сега работят интензивно в техните парламенти, с цел да реализират това тъждество сред половете, са героите на деня ", уточни Симеонова в отговор на въпрос какво я въодушевява. 

Друг образец, от който черпи ентусиазъм като представител на нежния пол в политиката е ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула Фон дер Лайен, която по думите ѝ, в един ден съумява да поддържа Украйна на терен и в същото време да събира всички водачи на една маса, с цел да договарят значими промени за целия Европейски Съюз.

" Сигурна съм, че в случай че всеки се огледа, би разкрил към себе си образци на дами, от които да почерпи ентусиазъм и познания ", добави Симеонова.

На въпрос за участието на Политическа партия в европейското демократично семейство, Симеонова разяснява, че за Политическа партия демократичните полезности са извънредно значими, защото става въпрос за правата на индивида, върховенството на правото, зелените политики, които отстояват и тук в България.

Преговорите за участието на „ “ в европейското демократично семейство, ще бъдат приключени след изборите за Европейски парламент, които предстоят през юни, сподели Симеонова. 

" Нашите диалози с групата Renew Europe в Екологичен потенциал са в много напреднал стадий. С тях имаме много общи политики и тематики. Решението на нашето водачество е, че сега, в който бъдат определени претендентите за Европейския парламент, ние ще довършим тези договаряния и ще продължим присъединяване си. Доколкото съм осведомена, това няма да се случи преди самите европейски избори ", добави тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР