На 23 декември 1785 г. по решение на Континенталния конгрес

...
На 23 декември 1785 г. по решение на Континенталния конгрес
Коментари Харесай

Ню Йорк бил столица на САЩ за петилетка

На 23 декември 1785 година по решение на Континенталния конгрес Ню Йорк става столица на Съединени американски щати. И въпреки градът да резервира този статут единствено за пет години, до 1790 година, и през днешния ден остава най-популярният американски град и през днешния ден.
 
С повърхност близо 1215 кв.км, той е един от най-големите градове в света и осмият по плътност на популацията. В Ню Йорк се приказват 800 разнообразни езика, което го прави едно от най-лингвистично разнообразните места в света.
 
 Gulliver/Getty Images

Корените на Ню Йорк стартират от неговото учредяване през 1624 година като търговски пункт на колонисти от нидерландската република. През 1626 година е кръстен Нов Амстердам. Градът и покрайнините му попадат под британски надзор през 1664 година и е преименуван Ню Йорк, откакто кралят на Англия Чарлз II дава земите на брат си, херцога на Йорк. По време на английското ръководство смисъла на Ню Йорк като комерсиално пристанище непрекъснато нараства.
 
През 19 в. градът се уголемява доста след талази от имигранти. Тогава е планувана и правоъгълната мрежа от улици и авенюта, а през 50-те години на века се заражда концепцията за първия по рода си на континента Сентрал Парк, който става един от знаците на града.-->
 
 Gulliver/Getty Images

Много места и забележителности от Ню Йорк са известни на милионите гости, идващи годишно. Имената на доста от мостовете, небостъргачите и парковете на Ню Йорк са световноизвестни. Често метрополисът попада и в ранглисти като най-фотографирания град в света.
 
 Gulliver/Getty Images

Площад Таймс Скуеър, именуван „ Кръстопътят на света “, е блестящо осветеният център на региона на Бродуейските театри, едно от най-натоварените пешеходни кръстовища, и център на развлекателната промишленост в света.
 
Финансовият регион на града, към Уол Стрийт в Долен Манхатън, е водещият международен финансов център и дом на Нюйоркската фондова борса, която е най-голямата борса в света по общата пазарна капитализация на показаните на нея компании.
 
 Gulliver/Getty Images

Любопитен факт е, че през декември 2015 година Ню Йорк още веднъж се титулува като столица...безсолната столица на Съединени американски щати. Тогава градът разгласи война на несъразмерната приложимост на сол и задължи заведенията за хранене да предизвестяват клиентите си, в случай че количествата са по-високи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР