На 23 април се навършват 100 години от рождението на

...
На 23 април се навършват 100 години от рождението на
Коментари Харесай

100 години от рождението на големия Петър Слабаков! Синът му Андрей: Гордея се с баща си, винаги казваше каквото мисли 



На 23 април се навършват 100 години от рождението на именития артист Петър Слабаков(1923-2009). Любимец на публиката, основал незабравими облици в кинокласики като „ Шибил “, „ Цар и военачалник “, „ Звезди в косите, сълзи в очите “, „ Покрив “, „ Най-добрият човек, който познавам “ и доста други. Той е артистът с най-вече основни функции в българското кино.

Петър Слабаков има ослепителен и забавен живот и отвън киното и сцената. Той бе измежду учредителите на Комитета за отбрана на Русе и Клуба за публичност и народна власт, на Независимото съдружие „ Екогласност “ и на Съюз на демократичните сили. Два пъти е избиран за народен представител.

„ Свободен съм бил и преди 9 септември, и след 9 септември, и преди 10 ноември, и след 10 ноември. Никой не може да ме накара да мисля по различен метод “, цитира думите му Румяна Емануилиду в книгата си " Петър Слабаков, който знае 3 и 300 ".


Синът му Андрей Слабаков описа любопитни мемоари за татко си и разкри за какво се гордее с семейството си.,пише Ретро бг

– На 23 април се навършват 100 години от рождението на Петър Слабаков. Кои са най-ярките ви мемоари за татко ви, какъв човек беше той?

– Баща ми в действителност е роден на 22 април. Но той беше уверен, че е роден на 23-ти, тъй като тогава е записан. Но въпреки всичко баба ми Бонка, т.е. майка му, при всички положения знае по-добре по кое време е роден, а не той самият. Така че е роден на 22-ри.

Аз съм доста горделив с татко си. Надявам се всички хора да са горди с бащите и майките си. Той беше честен човек, обективен и извънредно прям. На това ме е учил, по този начин съм възпитаван – да приказвам единствено и само каквото мисля, без значение какво ще ми коства. Което и той правеше. За мен постоянно е бил образец, както се споделя.

– А на него какво му е коствало това?

– Най-разнообразни неща. Например от Военния спектакъл го реалокираха в Пернишкия, което едно време, преди 10 ноември, се е наричало въдворяване.

– За наказване за неговата искреност ли?

– Да, тъй като приказва каквото си желае. Но в това няма нищо трагично.

– Разкажете някоя паметна преживелица с него?

– Трудно ми е да си спомня съответна преживелица. По Българска национална телевизия ще излъчат моя филм „ Баща ми “, който направих за неговата 80-годишнина и който е по-добър от всичко, правено за него. Има и премия от „ Златен ритон “. Любопитно е да вземем за пример, че той няма медал „ Стара планина “. Очевидно не е заслужил като някои други. Доста забавни хора имат подобен медал, може да извършите информация. Но татко ми няма.

– Това дали го е наранявало?

– Не. Въобще не му пукаше за никакви награди. Във кино лентата го запитвам: „ Ти няма ли да отидеш да си вземеш ордените? “. Той има ордени и медали от разнообразни министерства, които в никакъв случай не е ходил да вземе. Той сподели: „ Аз в никакъв случай не съм се сещал “. Викам му: „ Хайде в този момент да отидем до Народното събрание “. Тъй като от тяхната администрация трябвало да се изискат такива оценки отпреди години. Отидохме в Народното събрание и те му споделиха: „ Ами би трябвало да пуснем молба, с цел да си ги получите “. Познайте дали пусна молба. Това се случи 2000 година, по времето на великата народна власт.

– Бихте ли споделили някой трагичен миг от кариерата му?

– Той беше доста афектиран, когато партията разформирова Бургаския спектакъл в края на 50-те, когато там бяха Юлия Огнянова, Методи Андонов, Леон Даниел, Вили Цанков, които постановиха нова хармония. Наричаха ги бургаската четворка и това бе най-силният интервал на трупата. И ги разхвърляха всички по разнообразни театри. Тогава татко ми и майка ми отидоха в Пловдив. За цялата натрупа на Бургаския спектакъл това беше извънредно противен миг. После се преместихме в София, а татко ми стартира да играе в спектакъл „ Трудов фронт “ (сега Малък градски спектакъл „ Зад канала “). И защото в жилището на баба ми към този момент живееха двете сестри на майка ми и беше тотална лудница, отидохме да живеем при Юлия Огнянова, те си бяха другари още от Бургас. Тя си загради жилището и там останахме 6-7 години.

– Бяхте ли близки с татко си?

– Вижте, ние сме темерути – към околните си най-много, към другите хора не. Гледаме да не показваме своите усеща. Но това не ни пречи да се обичаме.

– Петър Слабаков има над 120 функции в киното, коя за вас е най-паметната?

– Той има над 160 функции в киното, защото се е снимал и в непознати филми, които никой не брои. В продукции на Германия, Италия, Чехословакия, Съюз на съветските социалистически републики, Франция, Канада и други Така че не мога да откроя една роля, той има доста мощни превъплъщения. Баща ми е прочут с това, че в случай че нещо в ролята не му харесва, с него се преценяват и сценаристи, и режисьори. Той работи единствено на възприятие. Прочита сюжета и споделя: това тук не е наред, това не може да се направи и прочие Така работеше. Много го канеха. Той е индивидът с най-вече основни функции в българското кино – 30! Няма различен с повече. Не е малко, в случай че е почнал да играе доста късно – едвам на 37 години. Мисля, че първият му филм е през 1960-а. Така че към младите сътрудници – умерено, няма ужасно.

– А на самия него кой облик му беше най-скъп?

– Няма артист, който да си обича една роля. Може да се харесва в някоя повече, в сравнение с в друга. Актьорът обича всичките си функции – и в киното, и в театъра.

– Петър Слабаков няколко пъти е бил изключван от Българска комунистическа партия, за какво, отново поради неговата откровеност ли?

– Защото приказва каквото си желае. Спомням си, че изиска среща с Тодор Живков. Това, което знам, е от татко ми. Другарят Живков, несъмнено, си мислел, че татко ми желае да му дадат апартамент, както някои негови сътрудници са ходили да желаят. Той обаче отива и споделя: Другарю Живков, мисля, че е време да поговорим по какъв начин би трябвало да се структурира земеделието. Само татко ми може да направи такова нещо. Той е бил тракторист, имаше доста огромна уязвимост към земеделието, дядо ми е бил шеф на конезавод и на аграрни учебни заведения. Така че татко ми доста се интересуваше от тази тематика. И с другаря Тодор Живков си говорили два часа по какъв начин да се оправи българското земеделие.

– Разказва се една история – по какъв начин, влизайки в заведение, споделил: „ Ако има полицаи, да излязат! “. Чували ли сте я?

– Не я знам тази история. Мога да ви кажа, че е влизал с кола в Младежкия спектакъл, когато играеше там. Имаше някакъв ваучър в театъра и влезнал с колата през вратата. Не че е нанесъл вреди, просто да има ваучър. Той обичаше да има ваучър.

– Към какво беше несклоняем?

– Да бъдат унижавани други хора. Без значение кои. Имаше ужасно мощно възприятие за правдивост и най-вече мразеше да унижават някого.

– Какво публиката не знае за Петър Слабаков?

– Вероятно знае множеството неща, тъй като татко ми в никакъв случай нищо не е крил. Но хората не знаят, че едвам когато снимах кино лентата „ Баща ми “, той си взе дипломата. Баща ми е приключил стопанска система на тежкото машиностроене във Варна. А актьорско майсторство е приключил по така наречен член 9, което е за хора, които към този момент играят в театъра, без да са учили във ВИТИЗ. И му крещя: „ Тате, дай да те дипломираме “. Заведох го във Варна и по този начин той си взе дипломата на 80 години, вместо да я вземе през 1952-ра!

– Кои качества сте наследили от него?

– Както споделих, теоретичен съм да приказвам единствено това, което мисля. Може да е сбъркано, само че по този начин мисля аз. По-добре, в сравнение с да приказваш други неща, които съгласно някои са верни. И изобщо не ме интересува кой ме харесва и кой не. Ако всички се държаха по този начин, освен България, само че и светът щяха да наподобяват по друг метод.

– Какво сте запомнили от татко си?

– Баща ми не говореше със сентенции. Харесвал съм това, което той прави, и съм се старал да върша същото, тъй като мисля, че е вярно. И по този начин би трябвало да вършат всички хора. И би трябвало да обичат майките, бащите си, да се гордеят с тях, тъй като те са се грижили за теб, възпитали са те, отгледали са те и са те обичали.

– Съветвал ли ви е той и защо?

– Аз съм желал препоръки, само че не е казано, че съм се вслушвал. Когато играех Бойчо Огнянов, му желаех съвет. Той работи по напълно друга логичност. Не е от по този начин наречения интелектуален вид актьори, който ще прави разбори на облика, по какъв начин да бъде построен. Той постоянно е 100 % вътре в ролята, става различен човек и това е схемата. И аз съм се мъчил това да върша в „ Под игото “, като татко ми. Защото и аз съм почти подобен.

– Органично се потапя в облика?

– Максимално органично. Което не значи, че интелектуалният вид артисти не са органични и те. Но друга е системата на работа.

– Тежко ли ви беше да носите семейството Слабаков, когато влязохте във ВИТИЗ, и чувствахте ли се в неговата сянка?

– Не. Казват, че децата на известните страдат от това нещо, аз в никакъв случай не съм страдал. Само съм се гордял с татко си и съм се опитвал да си извоювам място под слънцето. Абсолютно не ми е било проблем. Сега хората, които не обичаха татко ми, автоматизирано не обичат и мен. От друга страна, тези, които го обичаха, обичат и мен. Без мотив. Така че има плюсове и минуси. Горд съм с семейството си и в никакъв случай не ми е било мъчно.

– А татко ви гордееше ли се с вас?

– Мисля, че да.

– Би ли се гордял, че сте евродепутат и сте влезнали в политиката?

– Не знам. След като той влезе в политиката, му споделих: Абе, тате, в какви лайна се забъркваш, какво правиш, хората толкоз те обичат… И след това аз направих същото. Но в последна сметка би трябвало да се опитва, да видиш дали нещо можеш да промениш в някаква степен и аз мисля, че татко ми съумя да промени някакви неща. Не доста, за жалост. Аз сега се пробвам да върша същото.

– Отиде ли си Петър Слабаков наскърбен от нещо?

– От политиката сигурно. Иначе няма от какво друго. То не може да не се разочароваш в политиката, тъй като това са едни непрекъснати пазарлъци, разговаряш с едни хора – аз ще ти дам това, пък ти ми дай това или противоположното. И в този момент и при мен е по този начин. Няма никаква разлика.

– Какво му беше отношението към победилата народна власт?

– Беше отчаян, както множеството естествени хора. Защото на процедура тези, които желаят сякаш да вършат народна власт, в действителност са изчадията на Българска комунистическа партия. Това е така наречен „ комсомолски актив “. Тези, които убиха Луканов, които направиха един куп простотии в България. Луканов не го е умъртвил демократ с велико възприятие за правдивост, убиха си го комсомолците, тъй като той им пречеше. Те си взеха властта и сега са проблем. Тези хора не имаха вяра в нищо. Това са мои думи, само че с татко ми мислехме еднообразно. Сред старите комунисти имаше хора, които имаха вяра в някаква химера. Младите не имат вяра в безусловно нищо. Комсомолските деятели сега управляват България, те са се пръснали във всички партии. И са доста по-опасни от комунистите, тъй като са безверници.

– Защо в последните си години Петър Слабаков избра уединението в село Бериево?

– Пак има връзка с политиката. Беше доста наскърбен от някои неща, които се случваха. Той беше мечтател. Което е хубаво, от една страна. От друга – идеалистът постоянно получава оскърбление.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР