На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът

...
На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът
Коментари Харесай

Концерт-спектакъл за Деня на българския фолклор в НДК



На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът е по самодейност на основния живописен началник на отбор “Чинари “ - Асен Павлов и ще се означи за трета поредна година с концерт в Зала 1 на Националния замък на културата.

Асен Павлов посреща днешния ден с вярата, че празникът ще бъде публично утвърден от Министерски съвет и ще се трансформира в традиция, а следващата година ще бъде отпразнуван с запълнени на 100% зали.

Защо точно 22-ри юни е определен за този празник и какъв ще бъде акцентът на концерта тази година описа в “Нашият ден “ Асен Павлов .

“Тази година се приближаваме към действителната концепция да означаваме празника с децата, които ще се занимават професионално с български фолклор, тъй че Деня на българския фолклор е празник на всички хора, които обичат и ценят фолклора. Но тези бъдещи млади гении поставят акцента с концерта на 22 юни в Зала 1 на НДК.

В основата на представянето са “Национално учебно заведение за танцово изкуство “, Националното учебно заведение за фолклорни изкуства в Котел “Филип Кутев “, 140-то и 144-то учебно заведение.

Ще има и посетители от отбор “Чинари “, група “Етнотикс “ и трио “Булгарина “. Превес ще имат младите реализатори. Ще има доста танци, ще има един прелестен гайдарски състав от Котел. Националното музикално учебно заведение в град София “Любомир Пипков “, които ще сложат един сериозен акцент с хоровото си наличие, диригентът е Георги Петков.

Благодаря на всички шефове, които поддържаха самодейността, която действително трябваше да събере всички учебни заведения от цяла България. Дължа едно опрощение на всички останали учебно заведение, тъй като ние нямахме опция финансово да ги обезпечим, тъй че да могат да дойдат в София и напълно умерено да създадем този величествен театър.

Очаквахме едни дотации, за които кандидатствахме, целеви финансови дотации, поддържа от Министерство на културата, които изобщо отпаднаха при влизането на служебния кабинет и в действителност ние останахме без финансиране за този по този начин огромен план, което ни лиши от опция да поканим и другите учебни заведения по изкуства, които са в провинцията.



Случайно ли е определен този ден


Идеята за деня 22 юни като дата е обвързвана с лятното слънцестоене. Това е празник, с който старите българи са слагали край и са отбелязвали началото на календарната година.

Също по този начин е в навечерието на един различен емблематичен празник - Еньовден и считам, че от техническа позиция пък учениците тъкмо в юни месец завършват.

Това е интервалът, в който стартират летните отпуски и пътуванията екскурзиите и е добър свършек на тази година, в която се опитваме да творим, да сътворяваме, да образоваме, тъй че доста са съставените елементи, само че водещият е лятното слънцестоене.

Как се съхранява фолклорът във времена като днешните

Не съм последовател на това, че би трябвало да браним от някой или по някакъв метод нещо би трябвало да съхраняваме все едно някой е пристигнал да го вземе. Една просвета, която е оживяла повече от 1300 година няма потребност някой да я брани по специфичен метод.

Чуйте Асен Павлов в звуковия файл.

Снимки: Личен списък “Чинари “, БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР