На 22 ноември на бронирана транспортна техника с наличното към

...
На 22 ноември на бронирана транспортна техника с наличното към
Коментари Харесай

Ветото на Радев върху БТР-ите за Украйна падна в комисия

На 22 ноември на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение.

 

В понеделник в Народното събрание закона за одобрение на съглашението. В претекстовете към ветото е маркирано, че народните представители не са били задоволително осведомени с съответните параметри на дарението, което ги слага в неспособност обективно да преценяват дали предоставяната техника е с отпаднала нужда. Според президента не са взети поради нито военновременните задания, вменени на Министерството на вътрешните работи (МВР), нито потребностите на Главните дирекции „ Гранична полиция “ и „ Пожарна сигурност и сигурност на популацията “. 

 

По-рано през днешния ден министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи, че " БТР-ите са машини, които са дадени на тогава основаните вътрешни войски по време на Възродителния развой и които от този момент не са употребявани. БТР-ите са изрично с отпаднала нужда. Армията не е показала интерес към тези машини ".

 

Това са колесни машини и не могат да бъдат употребявани при сняг, първо би трябвало да минат снегорини, с цел да разчистят. За защита на границата би трябвало високопроходима техника, добави Тагарев.

 

" За " съглашението сред Министерство на вътрешните работи на България и Министерството на защитата на Украйна за безплатно даване на бронирана транспортна техника гласоподаваха 11 депутати, а четирима народни представители гласоподаваха " срещу ". 

 

" Повече от половин година дебатираме по тематиката и тези машини от състава на Министерство на вътрешните работи са оповестени за непотребни и не им трябват от години ", сподели пред публицисти ръководителят на комисията по защита Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС). По думите му Министерство на вътрешните работи се е пробвало да продаде въпросите машини, само че е нямало интерес.

 

" Трябва ти всичко, когато си във война ", сподели Гаджев във връзка въпроси на опозицията за какво тази техника би трябвало на Украйна, само че не и на страната ни. " Българската страна има доста по-съвременна техника ", добави депутатът.

 

Около 100 бронетранспортьора от складовете на Министерство на вътрешните работи ще прати България като помощ на Украйна, разгласи националният представител от “Продължаваме смяната - Демократична България ” Ивайло Мирчев през юли т.г.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР