На 22 март 1922 г. Петър Дънов извежда своите последователи

...
На 22 март 1922 г. Петър Дънов извежда своите последователи
Коментари Харесай

Съхранената история за "раждането" на кв. "Изток" от дъновистите

На 22 март 1922 година Петър Дънов извежда своите почитатели на доста красиво място - гора, която по това време е част от село Слатина. И учителят Дънов, и учениците му са харесвали доста това място.

Постепенно хората стартират да изкупуват местата в тази околност, която се назовава Балчеровото, тъй като това са дарените от страната 12 декара земя на журналиста Джеймс Баучер за заслугите му към българското общество.

Тези земи след гибелта на журналиста са наследени от неговия иконом, от който дъновистите изплащат парцелите. Заедно с изкупените имоти и от самото село Слатина, се оформя квартал “Изток ”.

Самото обучение на Петър Дънов е надълбоко обвързвано със слънцето и от там с раждането на деня от Изток.     

“Така се появяват първите дървени бараки, в които живеят хората от Братството. От 1927 година е първият събор, когато са пристигнали 1440 души от цялата страна, на първия събор в София ”, споделя Галина Герасимова , която е гражданин на кв. “Изгрев ” и почитател на Бялото приятелство от 33 години.

Може да се каже, че от 1927 година стартира и застрояването в бъдещия квартал “Изток ”. По думите на Галина Герасимова, към 360 души са били непрекъснато живеещи там.

Още за историята на квартала - чуйте в диалога на Мартен Роберто и Елмира ДЖома в звуковия файл .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР