На 22 декември 1895 г. година всички вестници по света

...
На 22 декември 1895 г. година всички вестници по света
Коментари Харесай

Направена е първата рентгенова снимка на 22 декември

На 22 декември 1895 година година всички вестници по света разгласяват неповторима снимка, която за броени дни обикаля земното кълбо. Това е фотография на невидимото. Изображението показва изящна женска длан, само че без плътта по нея - виждат се единствено костите и венчалният пръстен.

Ръката е на Анна Берта Лудвиг, брачна половинка на немския академик Вилхелм Рьонтген. Той преди малко е разкрил Х-лъчи, а всички негови сътрудници са зашеметени. Въпреки че обявата на Рьонтген се появява директно преди Коледа, когато в Германия към този момент никой не работи, информацията за откритието се популяризира като пожар.

Дни по-късно немският Кайзер кани Рентген да изнесе отчет в двора. На 23 януари е и формалното показване на откритието във Вюрцбургското научно сдружение.

За илюстрация, при представянето, Рьонтген снима ръката на един от сътрудниците си. Въодушевен от видяното, той незабавно предлага Х-лъчите да бъдат преименувани на рентгенови лъчи.

Идеята бързо се приема от научния свят и това име остава вечно. Самият им изобретател обаче, който е непретенциозен и напълно предан на науката, до гибелта си продължава да ги назовава Х лъчи. /Марица.бг
тагове рентгенова фотография германия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР