На 22 април станаха известни селектираните художници в петото издание

...
На 22 април станаха известни селектираните художници в петото издание
Коментари Харесай

Избраха участниците в Международния Екслибрис конкурс във Варна

На 22 април станаха известни селектираните художници в петото издание на Международния Екслибрис конкурс Варна.

Желаещите да вземат участие актьори имаха съвсем три месеца да се записват онлайн и да изпратят своите произведения за селекция. Дългогодишен уредник на влиятелния интернационален конкурс е варненската изложба Ларго, а от тази година съорганизатор на форума е Фондация за изкуство „ Йордан Петков “.

До крайната дата 15 април се записаха 280 участници от 38 страни. За присъединяване в селекцията бяха позволени 251 графици от 36 страни.

Петчленното жури в състав доцент Димо Колибаров – ръководител на журито, Юлиан Йорданов – артистичен шеф на състезанието и членове Анна Тихонова, Димо Миланов и Нели Вълчева, избраха за присъединяване в представителната галерия и каталога на състезанието 140 художници от 31 страни.

Тази година за първи път най-вече са участниците от Полша – 27 създатели. Това е извънреден комплимент за уредниците, защото полската графична школа е една от най-хубавите в света, а в Полша се организират цели четири екслибрис състезанието - в Малборк, в Гливице, в Гданск и в Остров Великополски. Форумът в Малборк е най-старият подобен конкурс в Европа. Логично, при такова съществено присъединяване, най-вече са селектираните създатели от Полша – 19 художници.

И в петото издание на състезанието феновете ще могат да се насладят на творбите на едни от най-хубавите имена в региона на дребната графика и екслибриса в света.

В залите на изложба Ларго ще забележим най-новото от спечелилите от предходните издания на състезанието – Иван Русачек (Беларус), Веселин Дамянов - Вес (България) и Олег Денисенко (Украйна). Отново вземат участие носителите на разнообразни награди от варненския конкурс – Константин Калинович (Украйна), Шигеки Томура (Япония), Мартин Байенс (Белгия), Маурицио Шварцман (Аржентина), Лембит Ломус (Естония), Анна Трояновска (Полша), както и превъзходните български актьори Петър Лазаров, Христо Найденов, Христо Керин, Десислав Гечев, Мая Чолакова и други.

Тази година за първи път свои произведения във Варна изпращат двама от най-награждаваните модерни създатели в региона на екслибриса – Карол Феликс от Словакия и Владимир Зуев от Русия.

За определянето на премиите журито ще се събере в морската столица на 12 юни. Победителят в състезанието и наградените създатели ще бъдат оповестени публично по време на откриването на изложбата със селектираните произведения на 14 юни в изложба Ларго.

Международен Екслибрис конкурс Варна се осъществя с финансовата поддръжка на Фондация за изкуство „ Йордан Петков “, изложба Ларго и Община Варна посредством Фонд Култура.

Повече информация за състезанието можете да намерите на неговия уебсайт: www.exlibris-competition-varna.org, както и в уеб страницата на изложба Ларго на www.largogallery.com.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР