На 22 април е Разпети петък. Това е денят, в

...
На 22 април е Разпети петък. Това е денят, в
Коментари Харесай

Разпети петък е - най-тъжният ден за християните

На 22 април е Разпети петък. Това е денят, в който разпънали на кръст почтения Агнец, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Велики петък е най-тъжният ден за християните. На този ден Божият наследник Исус Христос е бил разпитван, наказан и разпънат на кръст.

" Той бива разпитван, виновност Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла " Разпни Го ", му издал тежка присъда ", по този начин гласи разказът и на четиримата евангелисти - Матей, Марк, Лука, Иоан На Велики Петък се напомнят великите премеждия на Иисус Христос, волно приел да бъде съден, бичуван, оплют, обичай с шамари и показан пред народа в багреница за оскърбление с кръст в ръка и с венец от тръни на главата. Нарамен с тежък кръст от преторията на Пилата, Христос бил поведен към Голгота на разпятие.

Разпнат сред двама разбойника за оскърбление при страшни естествени разстройства - земетръс и затъмнение на слънцето, умрял, приел гибел, с цел да избави от гибел цялото човечество. На този ден от Страстната седмица постът в Православната черква е изключително непоколебим - тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. На Велики петък денем не се служи Света литургия, тъй като в този ден самичък Господ е принесъл себе си в жертва, а се правят Царските Часове.

На вечерня в храма се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта му и погребението му. Преди началото на службата, на особено издигнато място в средата на храма се издига алегоричен гроб Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащаницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Молещите се пристъпват към нея и се покланят на изображението.

По време на богослужението от олтара се понася Плащаницата и се прави опелото на Господа измежду бели цветя. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта на Христос. В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа и да се съблюдава непоколебим пост! В визиите на не малко хора Велики Петък се свързва с минаване под ``масата``. Извършването на този обред носи здраве, шанс, а съгласно някои и опрощаване на греховете. Петък сутринта преди началото на службата, в средата на храма се издига ``гробът`` Христов, декориран с цветя, а на престола се слага Плащаницaта - платът, с който е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Върху плащаницата се слагат Евангелието, Кръстът и доста цветя. Християните идват в храма и носят цветя по този начин, както се отива на заравяне на непосредствен и безценен човек. Пристъпват с молитва към издигнатия гроб на Христос и благоговейно се покланят на изображението. Целуват поредно Христовото Тяло, извезано на плащаницата, Евангелието и Кръста и поставят цветята. След това се навеждат и минават под издигнатото място.

По този метод показваме нашето поклонение, примирение и тъга пред гроба Господен, само че също и признателност за изкуплението което ни подари Спасителят. После още веднъж се покланяме пред издигнатия огромен Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуваме. Свещеникъ­т ни дава цвете за благословение и духовна разтуха знак на вярата и вярата, че още малко и гроба ще остане празен и Христос ще Възкръсне. Отнасяме цветето в дома си и го слагаме над иконите, с цел да ни припомня, че чакаме Великия ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР