На 21 януари Виенската Щатсопер представи възстановка на операта Дама

...
На 21 януари Виенската Щатсопер представи възстановка на операта Дама
Коментари Харесай

Вера Немирова се завърна във Виенската опера

На 21 януари Виенската Щатсопер показа възстановка на операта " Дама Пика " от Чайковски, като до края на месеца е планувана серия от пет спектакъла на тази театрална реализация, а на 27 януари меломаните от целия свят ще могат да проследят онлайн представлението на “Дама Пика “ в границите на. 

Постановката е на известната българска режисьорка Вера Немирова - едно от ярките имена на актуалния международен оперен спектакъл, а премиерата датира от 28 октомври 2007 година  За този интервал, към този момент 15  години, спектакълът продължава да заема значимо място в репертоарния плакат на Щатсопер, в границите на директорския мандат на трима интенданти - след Йоан Холендер и Доминик Мейер, фамозната режисура на " Дама Пика " се възобновява в този момент по концепция на Богдан Рошчич. 

Вера Немирова е първата и остава досега единствената българска режисьорка в 153-годишната история на този спектакъл, която е канена да реализира независими постановки тук и несъмнено е ценена като име в австрийските оперни среди. Паралелно с Виенската Щатсопер тя получава самопризнание и за своя театрален прочит на оперетата " Графиня Марица " от Калман във Виенската Фолксопер през 2002 година, а нейната режисьорска интерпретация на операта " Лулу " от Албан Берг на влиятелния Летен музикален фестивал в Залцбург през 2010 година се трансформира в сензация и изрично й отрежда почтено място измежду елита на гилдията.

Премиерата на “Дама Пика “ през 2007 година на сцената на Виенската държавна опера е безапелационен триумф за българската режисьорка. Още тогава авторитетният австрийски ежедневник “Die Presse “ разгласява критика със заглавие: “Дама Пика “ на Вера Немирова победи в Щатсопер “. Музикалната рецензия слага акцент на осмислената, драматургично солидна продукция, в която се открояват истински хрумвания и обществен метод в театралния прочит. Типично за креативния жанр на Немирова е налагане на нови и смели решения в режисъорската идея, само че без самоцелно модернизиране на театралното деяние на незадълбочено и образно равнище, а търсене на настоящия детайл в връзките сред оперните персонажи, който да кореспондира с нашето съвремие. 

Психологическият метод на Вера Немирова, нейният афинитет към детайлно направени актьорски похвати, са причина през всичките 15 години театрален живот на тази режисура във Виена да бъдат изграждани запаметяващи се облици в спектаклите от огромни имена на оперния свят. Сред звездите на премиерата през 2007 година са изключителните Аня Силя като остарялата Графиня и Нийл Шиков в ролята на Герман, а надареният български мецосопран Надя Кръстева прави тогава мощно усещане с партията на Полина. През последвалите оперно-театрални сезони, в спектаклите на “Дама Пика “ тук се изявяват също Грейс Бъмбри и Мариана Липовшек в ролята на Графинята, Александър Антоненко като Герман, Мартина Серафин и Ангела Денокe като Лиза и други, а на диригентския пулт са заставали Сейджи Озава и Андрис Нелсонс. 

 Вера Немирова (в средата) с диригента и солистите Обясним бе огромният интерес към сегашната възстановка на “Дама Пика “ и напълно новия звезден съветски солистичен състав, персонално селекциониран и управителен от именития диригент маестро Валерий Гергиев. Неговото наличие в Щатсопер е изключителна чест за театъра, защото Гергиев е дирижирал до момента тук едвам 6 спектакъла общо - на оперите “Лоенгрин “ и “Парсифал “ от Вагнер. В критика след първото зрелище на “Дама Пика “ на 21 януари авторитетното музикално издание “Der Merker “ акцентира изумителния жанр на диригентство на маестро Гергиев и неговата дарба с най-малък мануален жест да извайва палитра от динамични нюанси в своята интерпретация. 

Успех, аплаузи на публиката и позитивни мнения имаше както за запазилата своята новост постановката на Вера Немирова, по този начин и за целия първокласен съветски певчески състав, в който бяха Дмитрий Головнин като Герман, Елена Гусева - Лиза, Алексей Марков в облика на Томски и други Музикалната рецензия особено открои грандиозното вокално и актьорско наличие в постановката на съветската прима Олга Бородина в ролята на Графинята, както и изявата на младия, само че към този момент прочут съветски баритон Борис Пинхасович като княз Елецки. Неговата интерпретация на арията “Я вас люблю “ бе избрана като една от кулминационните точки на вечерта, а австрийската музикална преса подчертава на благородната му театрална външност и вокално великолепие. 

Концертмайстор на спектаклите е българката Албена Данаилова.

В изявление за предаването “Алегро Виваче “ по " Хоризонт "  режисьорката Вера Немирова показа забавни моменти от репетиционния развой с именития диригент Валерий Гергиев и блестящия солистичен състав, описа за психологическия метод към персонажите в нейния театрален прочит и търсенето на нови аспекти, а в края на изявлението разкри кой е обичаният й миг в постановката. Чуйте в звуковия файл.

    
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР