На 21-ви ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Празникът

...
На 21-ви ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Празникът
Коментари Харесай

Въведение Богородично: Отбелязваме деня на християнското семейство

На 21-ви ноември православната черква отбелязва празника Въведение Богородично. Празникът е прочут и като Деня на християнското семейство.

Според преданието на този ден родителите на 3-годишната Мария я завели йерусалимския храм и я отдали в служение на Господ.

Йоаким, Ана и щерка им били съпровождани по пътя от родственици и другари – млади девойки със свещи в ръце, а след тях родителите, водещи Девата до йерусалимския храм.

В храма те били посрещнати от първосвещеници и чиновници с пеене на свещени химни.

Дева Мария била сложена на първото ходило пред храмовия вход и тя учудила всички, като се изкачила свободно, без ничия помощ, по 15-те стъпала, спирайки се на най-горното. Тя била посрещната и благословена от първосвещеник Захария – татко на Свети Йоан Кръстител.

А когато Дева Мария достигнала възрастта, която била избрана като подобаваща за младите възпитанички на храма да се омъжат, те била „ предадена “ на родственика си Йосиф, който трябвало да бди над нея.
Поверия и традиции на Въведение Богородично
Смята се, че Въведение Богородично бележи началото на зимата и упованието на църковните тържества към Рождество Христово.

На този ден се върви фамилно на черква, което символизира влизането на 3-годишната Мария в храма, както и припомня на родителите за духовните им отговорности към децата като религия и благочестие.

Въведение Богородично се празнува и като Ден на християнското семейство и православната християнска юноша от 1929 година.

На 21-ви ноември старите хора гадаят какво ще бъде времето през идната година. Смята се, че в случай че е слънчево и топло, зимата ще бъде люта, лятото ще бъде изсъхнало и годината няма да бъде плодородна. Ако пък на този ден вали сняг или дъжд, се чака, че зимата ще бъде снежна, лятото ще е дъждовно, а реколтата ще е богата.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР