На 20-ти октомври автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс

...
На 20-ти октомври автоматичната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс
Коментари Харесай

Ню Хърайзънс засне последната луна на Плутон!

На 20-ти октомври автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс ” изпрати нови фотоси, които включват и последната незаснета до този миг луна на Плутон – Цербер!

Цербер се оказа по-малък, в сравнение с учените чакаха. Освен това повърхността й отразява слънчевата светлина доста по-силно, в сравнение с беше предсказвано преди “Ню Хърайзънс ” да посети Плутон през месец юли. “За следващ път системата на Плутон ни изненада ”, разяснява Хол Уийвър от университета Джон Хопкинс и академик към плана “Ню Хърайзънс ”.

Днес към този момент разполагаме със фотоси на всички луни на Плутон и знаем по какъв начин те наподобяват:

Credit: NASA/JHUAPL/SwRI

Преди “Ню Хърайзънс ” да посети Плутон, учените използваха данни от галактическия телескоп “Хъбъл ”, с цел да оценят гравитационното въздействие на Цербер върху останалите луни от плутонианската система. Учените стигнаха до извод, че въздействието на Цербер е прекомерно мощно, което ги изненада, имайки поради какъв брой бледен се появява той на фотосите. Затова те допуснаха: Цербер е относително огромна луна, само че се вижда едва на фотосите, тъй като е покрита с някакъв мрачен материал.

Но фотосите от “Ню Хърайзънс ” опровергаха това съмнение – в противен случай, Цербер е дребен и ослепителен! Учените към момента не са наясно за какво са се заблудили.

Цербер се оказва да е формиран от две елементи – по-голямата част е с дължина 8 километра, а по-малката – 5 километра. Вероятно се е формирал от сливането на две небесни тела.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР