На 20 март православната църква почита паметта на Св. мъченица

...
На 20 март православната църква почита паметта на Св. мъченица
Коментари Харесай

Днес празнуват красиви имена

На 20 март православната черква уважава паметта на Св. мъченица Фотина.

Св. Фотина е същата онази самарянка, която съгласно Евангелието говорила с Христа при Иакововия извор. По това време самаряните живеели на север от Иудея в палестинската линия от Средиземно море до река Йордан.

Иисус почнал сказка с нея за живата вода, която очиства греховете и утолява жаждата на безсмъртната душа. Така Иисус просто и умно довел самарянката до съзнанието за нейните лични грехове и потребността да се покае и обнови живота си.

Обхваната от избавителната религия в избавителя, тя се покаяла за предишните си тежки грехове. Започнала да води благодетелен живот и се проникнала от пламенна обич към Господа.

Самаряните не са израилтяни, а примес сред асирийски преселници и завареното от тях немногочислено израилско население. Те признавали единствено Моисеевото петокнижие, без останалата част от Стария Завет.

Но защото асирийците били идолопоклонници, то и самаряните прекалено много извращавали вярата. Затова била и огромна враждата им с иудеите, които се стараели ревниво да пазят чистотата на своята религия.

Животът на Св. мъченица Фотина  представлява изумителен пример за това по какъв начин Божията берекет е способна да възроди и най-грешната душа, да я изведе от бездната на нечестието и възвиси до върха на духовната популярност.

Светата Църква е увековечила нейната памет, прославяйки я под гръцкото име Фотина, т.е. просветителка.

Имен ден празнуват: Светла, Светлан, Светлана, Светлин, Светлозар, Светлозара, Светломир, Светломира, Светльо, Светлена, Световид, Светозар, Светлина, Светлин .
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР