Това, че колата всяка сутрин пали като по часовник, вози

...
Това, че колата всяка сутрин пали като по часовник, вози
Коментари Харесай

Дори опитен шофьор може да не чуе тревожното дрънкане

Това, че колата всяка заран пали като по часовник, вози притежателя си в точния момент на работа или по задания, няма изгорели крушки на фаровете, а климатикът с подготвеност охлажда купето в парещ ден не значи, че всичко е на мястото си. Има редица скрити неизправности, които могат да доведат до най-малко непланирана повреда на пътя с следващо посещаване в автосервиз или даже загуба на надзор или даже акцидент. Експертите от Auto.Mail посочиха петте най-коварни от тях.

Корозия

С течение на годините всичко желязо неизбежно ръждясва и колкото и да се пробвате да отбраните каросерията на обичаната си кола с всевъзможни налични средства, обратно на вашите стремежи, кафеникавите петна рано или късно ще се появят на арките на колелата, вратите, праговете, капака, калниците и даже на покрива. И в случай че тази разяждане е рискова единствено за външния тип на автомобила, то невидимата наслойка върху силовите елементи може да бъде доста по-лоша и по-опасна. 

Тя води до намаляване и разрушение на съставените елементи на автомобила, както и до загуба на неотстъпчивост на каросерията. Последното събитие е изпълнено с огромни проблеми и опасности за здравето, в случай че попаднете в случай. И окачването, както и скоростната кутия, моторът и другите системи на автомобила ще извършват изцяло функционалностите си единствено в случай че са непокътнати и крепко закрепени.

Ето за какво специалистите предлагат да не се ограничавате единствено до постоянна промяна на масло, филтри и електрически крушки, когато се подлагате на планувана поддръжка. Обърнете внимание на инспекцията за джобове от разяждане по дъното на автомобила, страничните греди и други силови детайли, в точките на закрепване на рамената на окачването и в опорните точки на силовите елементи. Не подценявайте проходните дупки в метала. В по-голяма степен тези препоръки са ориентирани към по-старите притежатели на коли, макар че тези опасения в последна сметка ще обиден към момента свежите модели.

Теч на гориво

Дори микропукнатина понякога е задоволителна, с цел да стартира да изтича гориво от маркуча за гориво или през корпуса на резервоара, който за леките коли, заради сложността на формата си, от дълго време е направен от специфична пластмаса. Не е мъчно да се досетите какво ще се случи, когато капка бензин попадне в гореща част от изпускателната система или когато тополов пух, разпален от хулигани, бъде издухан под кола с теч от горивопровод. 

Затова си коства да вземете съществено появяването на петна от механически течности под колата си на паркинга. А когато по някаква причина автомобилът се окаже на елеватор в сервиз е целесъобразно да се ревизира положението и целостта на маркучите, тръбите и тръбите, минаващи под дъното, като се обърне внимание на локалните течове. И не забравяйте, че бензинът не е единствената техническа течност в автомобила, която може да се възпламени.

Повредени гуми

Както е известно, където е фино, там се къса. И това се отнася и за автомобилните гуми, чиято конструкция изпитва значителни многопосочни натоварвания, до момента в който автомобилът се движи. Следователно всяко увреждане на повърхността на гумата при придвижване с висока скорост и неочаквани маневри може да докара до нейното пръсване с всички произлизащи от това последици. Освен това е елементарно да повредите гума при ежедневна невнимателна приложимост. 

Трябва да гледате по-внимателно под колелата, да не шофирате по счупени повърхности и постоянно да проверявате положението на протектора и страничните стени на гумите на вашия автомобил за издутини и пукнатини.

Спад в равнището на работните течности

За неопитни водачи подобен минус в положението на автомобила като равнището на работната течност под минималното равнище може да наподобява нелепост. Недостигът на някоя от тези течности обаче може да докара до злополука за колата и нейния притежател. Или най-малкото впечатляваща сметка за ремонт, нуждата от която ще възникне след неочаквана щета на нещо значимо по автомобила. 

Например, пропуснатият миг на доливане на двигателно масло, който може да се употребява по-активно от мотора с възрастта и износването, е изпълнен с дълги и скъпи поправки или замяна на буталната група, както и на коляновия вал. Падащото равнище на охлаждащата течност в разширителния съд е рисково заради прегряване на мотора и деформиране на главата на цилиндъра, което също не се поправя бързо или на ниска цена.

Намаляването на равнището на спирачната течност заради цепнатина в резервоара, теч в тръбопровода или спукан спирачен цилиндър е опасност за сигурността на лидера и пасажерите по време на пътешестване.

Чукане на кормилото и празен ход

Не всеки, даже умел водач, може да чуе тревожното дрънчене на кормилната стойка измежду многочислените звуци на автомобила. Поради изхабяване, каране по неприятни пътища, разяждане, загуба на херметичност, нечистотия, реактиви и куп други аргументи, този апарат може да спре да работи вярно, макар че кормилото евентуално към момента действа. 

За да не загубите надзор над колата и да не попаднете в неприятна обстановка блокиране на кормилото, би трябвало да обърнете внимание на неговото въртене, което е станало прекомерно леко или, в противен случай, прекомерно тежко, написа automedia. Чува се блъскане или скърцане при завиване, а автомобилът има извънредно държание при маневриране. В този случай е целесъобразно да се обърнете към сервиз за диагностика на казуса, конфигурация, ремонт или замяна на повредената част.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР