На 20 февруари незаконен транспорт на зоо животни за България

...
На 20 февруари незаконен транспорт на зоо животни за България
Коментари Харесай

Незаконен транспорт на зоо животни за България

На 20 февруари противозаконен превоз на зоо животни за България е спрян на Граничен контролно-пропусквателен пункт Дунав мост 2 , оповестяват от Българска организация по сигурност на храните .
 
Животните са от типовете алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета , които са превозени в извънредно неприятни условия , не са спазени никакви условия за хуманно отношение по време на превоз и не са съпроводени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния генезис и здравен статус.
 
Превозвачът няма лиценз за транспорт, нужни знания за превоз на животни и документи, с които да удостовери техния генезис. По негови изказвания животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.
 
Поради подозрения за съществуване на животни от предпазените типове е известен РИОСВ-Монтана, при което животните са иззети на съображение Закона за биологичното многообразие и са настанени в Зоологическа градина в София град.
 
Зоологическата градина София град разполага с карантинен център, предопределен за нейните потребности, който не може да бъде употребен за избавителен център за иззети животни и всяко въвеждане на животни с неразбираем статус крие риск от въвеждане и разпространяване на болести в зоологическата градина.
 
През интервала 2016-2018 година високопатогенната инфлуенца по птиците вид А (HPAI H5N8) провокира една от най-големите епидемии по повод броя на огнищата на домашни птици, географската повърхност и броя на мъртвите диви птици, записана в Европейския съюз. Епидемията на болестта засегна и България през 2016 до 2017 година, и докара до огромни стопански загуби за страната и за бизнеса (над 6 млн. загуби, затваряне и рестрикции за придвижване и търговия на животни, изгубен здравен статус на държавата).
 
Въз основа на това и поради епизоотичната конюнктура в Европа във връзка с високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птиците и рисковете, които крие придвижването на птици с неразбираем здравен статус, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по човечен метод.
 
Всяко нелегално въвеждане на животни в страната крие опасности от въвеждане и разпространяване на болести по животните, в това число болести рискови и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците, припомнят от организацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР