На 20 февруари 2024 г. се проведе кръгла маса Съвършената

...
На 20 февруари 2024 г. се проведе кръгла маса Съвършената
Коментари Харесай

Кръгла маса „Съвършената форма е кръг“



На 20 февруари 2024 година се организира кръгла маса „ Съвършената форма е кръг “ на тематика “Кръговата стопанска система и значимостта от преработването ” в конферентна зала „ Акад. Константин Петканов “ в Регионална библиотека „ Пейо Яворов “



В залата участваха Димитрина Стоянова - специалист от РУО Бургас, учители от партньорските детски градини и учебни заведения, възпитаници и учители от ППМГ “Академик Никола Обрешков ”, НЕГ “Гьоте ” и ПГКПИ.

Програмата откри Димитрина Тодорова - шеф на ПГКПИ, отчет за напредъка на дейностите по плана показа Пламена Казакова – зам.-директор на ПГКПИ и началник на плана.



За същността на кръговата стопанска система приказва доцент доктор Александър Димитров. – декан на Факултета по естествени науки на Университет «Проф. Асен Златаров». Той е доцент по „ Екология и запазване на околната среда “ от 2017 година и началник на същата катедра от 2018 година Доц. Димитров е ръководител на Организационния комитет на Конференцията за възпитаници и студенти „ Да мислим екологично за бъдещето “. Събитието е с конкурсен темперамент и е от календара на МОН за изява по ползи на децата и учениците. Конференцията е включена и в Общинска стратегия „ Бургаски деца “. Доц. Димитров предизвика учениците с няколко въпроса, като далите отговор правилно получиха награди, а в края на представянето предложения младите еколози да се включат в Конференцията за възпитаници и студенти „ Да мислим екологично за бъдещето “.

Борислава Йорданова – специалист Дирекция “Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност ” на Областна администрация Бургас показа два екологични плана по трансгранично съдействие, меките ограничения по единия план включваха образование и действия с възпитаници от ПГЧЕ “Васил Левски ”.

Мотивиращо послание към присъстващите, изключително към младежите, направи Павлин Михов – шеф на Дирекция Околна среда в Община Бургас. Той описа за първата в България Анаеробна апаратура по метода на суха метанизация, която е построена в Бургас. Инсталацията е с потенциал да преработва 30 000 тона хранителни боклуци годишно и да ги трансформира в зелена сила. Тя е единствената в страната, която разполага с едни от най-съвременните уреди и системи за осъществяването на процесите по преправка на отпадъците, като действа на правилото на натурален развой, при който разграждането на отпадъците се прави от специфични бактерии при цялостна липса на О2. Вследствие на този развой ще се получава компост и метан, от който ще се създава електричество и топлинна сила. От получения биогаз при отнасяне на разделно събрани биоразградими боклуци се чака да бъде получена към 5 млн. kWh/y (киловатчаса годишно) електрическа сила. Работата на това оборудване е належащо да събираме разделно биоотпадъците от нашите семейства и да ги изхвърляме в новите кафяви контейнери, които поетапно ще се появят във всички елементи на града.



Изключително забавни просветителни материали, направени по план “Бъди интелигентен. Мисли кръгово. ” показа Радостина Ценова от Българска фондация Биоразнообразие. Проектът „ Be Smart, Think Circular “ стъпва на опита на фондация “Темпо ”, Българска фондация “Биоразнообразие ”, Пукльовците и Green Business Norway и преставят по занимателен метод комплицираните тематики за ръководството на естествените запаси, преработването, кръговата стопанска система и климатичните промени. Безплатен онлайн справочник дава насоки на учителите по какъв начин да вметнат тематиката за околната среда в образователния развой, По петте съществени посоки: замърсяване с пластмаса, преработване, запазване на биоразнообразието и климатичните промени. „ Чрез подбраната информация и препоръчаните действия желаеме да създадем условия за ангажиране вниманието на възпитаници и учители по въпросите за опазването на околната среда и да ги вдъхновим за нови познания “.



В наръчника има и оферти за опити, игри, фотоси и видеа, които могат да бъдат употребявани в часовете.Изследователски въпроси подтикват децата към повече разсъждения като да вземем за пример: „ Можем ли да живеем без пластмаса? “ или „ Можем ли да въртим всички материали в кръг и да рециклираме всичко? ”

В раздела за пластмасата създателите на наръчника дават опция на учениците да предложат вид, в който обичан техен артикул може да се предлага в друга опаковка, друга от пластмасовата.

Въображението на децата може да бъде употребявано в съответни задания. Едно от предложенията е за основаването на „ етикет за храна, който дава оптимално доста потребна информация за храната и нейните въздействия върху околната среда “, друга – за компостер в двора на учебното заведение.

Можете да научите повече за плана и наръчника на



Програмата продължи с показване на резултатите от план “R4 – Make a difference ” на НЕГ „ Гьоте “, чиято цел е да поддържа младежите в напъните им да внедрят в всекидневието си познания и потребни практики за запазване на природата и околната среда от Рая Василева – координатор на плана. Устойчивостта на този план видяхме в самодейността “Зелена Немска ”, за която ни описаха учениците, а повече за самодейността може да научите на тяхната страница.

Рециклирането е основна част от кръговата стопанска система, която оказва помощ да защитим нашите естествени запаси. Всяка година „ Седмият запас “ (рециклируеми материали) икономисва над 700 милиона тона излъчвания на CO2 и се планува това да се усили до 1 милиард тона до 2030 година Презентацията за значимостта от преработването показа Милена Андонова – специалист връзки с обществеността по плана.

Заключителната част включваше показване на работата с децата и учениците и ръководителите на клубовете „ Зелен кръг “ от Дарина Кандарова – старши преподавател по химия в ПГКПИ и координатор на плана и полемика с присъстващите учители и възпитаници.

Кръглата маса е част от осведомителна акция по план “Прилагане на ограничения за възстановяване на екологичното обучение на подрастващите в Бургас “ по „ Малка грантова скица кръгова стопанска система “ по Резултат 3: „ Подобрено потребление на ресурсите на общинско равнище (кръгова икономика) “, Процедура № BGENVIRONMENT-3.001 – „ Малка грантова скица кръгова стопанска система “ на стратегия „ Опазване на околната среда и климатични промени “ на ФМ на ЕИП 2014-2021, с програмен оператор Министерство на околната среда и водите, който се осъществя от Професионална гимназия по компютърно програмиране и нововъведения, в партньорство с Основно учебно заведение „ Георги Бенковски “, Профилирана гимназия за непознати езици „ Васил Левски “ и Prios Kompetanse – Norway.

„ Този документ е основан в границите на план „ название ”, който се реализира с финансовата поддръжка на Програма „ Опазване на околната среда и климатичните промени ”, посредством ФМ на ЕИП 2014-2021 година “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР