На 2 януари в 21,26 ч (EST време) китайска сонда

...
На 2 януари в 21,26 ч (EST време) китайска сонда
Коментари Харесай

Това са първите снимки въобще на обратната страна на Луната

На 2 януари в 21,26 ч (EST време) китайска сонда направи това, което никой човек или машина не е постигала до момента, и кацна на противоположната страна на Луната и по-специално - в кратера Фон Карман в южното полукълбо. Малко по-късно сондата, кръстена на китайската богиня на Луната Чанъе, изпрати и първите впечатляващи фотоси.

През идващите месеци сондата ще употребява своите принадлежности, с цел да проучва тази недокосната от човек или машина повърхнина, което може да помогне на учените да научат повече за структурата и геологията на нашия сателит.

Учените избират кратера, в който " Чанъе-4 " ще навлезе, защото той е един от " най-големите ударни кратери в Слънчевата система и най-големият, най-дълбокият и най-старият басейн на Луната ", споделя Андрю Коутс, професор по физика в Лабораторията за галактически науки " Мълард " към Калифорнийския университет, пред BBC News. Ако имаме шанс, ще успеем да проучим мантийната канара, извадена на повърхността в резултат на удара.

Приливните сили на Земята са забавили въртенето на Луната дотам, че една и съща страна на Луната постоянно е с лице към Земята – феномен, прочут като синхронно въртене.  Поради тази причина в началото " Чанъе-4 " би трябвало да подава данните (включително изображения на терена) към помощен спътник над противоположната страна на Луната, който ги препраща към нас.

Спускаемият уред носи и съоръжение за биологични опити, с което ще се опита да отгледа цветя и картофи от типа Arabidopsis. Оборудването ще пренасочва естествената светлина от повърхността на Луната към разсадите, като по този метод ще се подтиква фотосинтезата. Надеждата е, че растенията ще порастват и ще отделят О2, с който ще се хранят копринените буби, също на борда на спускаемия уред, които от своя страна ще издишат въглероден диоксид и ще отделят боклуци, с цел да хранят растенията.

Екстремните и променливи температури на повърхността обаче ще съставляват съществено предизвикателство. Когато Слънцето грее на повърхността, температурите могат да доближат над 100°C и да паднат под -100°C, което прави поддържането на живот на спътника извънредно мъчно.

Надеждите на Китай за живот на Луната обаче не се изчерпват с картофите и копринените буби.

" Нашият опит може да помогне за струпване на познания за създаване на лунна база и дълготрайно престояване на Луната ", споделя основният шеф на опита и вицепрезидент на университета в Чунцин Лиу Ханлун пред SpaceDaily през април 2018 година

След като сполучливо приземиха сонда на противоположната страна, те са най-малко с една стъпка по-близо до тази амбициозна цел.

NASA и Европейската галактическа организация поздравиха в Туитър китайската задача за историческото достижение.

Обратната страна е забелязана за първи път от хора през 1959 година, когато руският галактически транспортен съд " Луна 3 " изпраща назад това размито, само че и много зашеметяващо за времето си изображение по-долу.

През идните месеци ще можем да забележим още близки фрагменти на противоположната страна на Луната.

Вляво - противоположната страна на Луната, снимана през 1959 година, вдясно - по-нова фотография на NASA.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР