На 19-тидекември в 10:30 часа в сградата на участък Тръстеник

...
На 19-тидекември в 10:30 часа в сградата на участък Тръстеник
Коментари Харесай

Измамиха възрастен мъж чрез използване на данни от кредитната му карта

На 19-тидекември в 10:30 часа в постройката на сектор " Тръстеник " към РУ- Долна Митрополия е пристигнал 76-годишен гражданин на село Брегаре. Мъжът е декларирал, че е станал жертва на машинация. Обяснил е, че от 12 декември към персоналния си мобилен номер и в следствие и през мобилно приложение е получил голям брой позвънявания от разнообразни комуникатори на мобилен оператор.

Непозната жена го е въвела в подвеждане, че откакто влага /преведе/ парична сума в размер на 250 евро ще натрупа дял и ще придобие право за разпределяне на безлихвен заем.

При извършена сказка със заявителя и обзор на хронологията по мобилната му връзка е открито, че в хода на кореспонденцията си с лицето, мъжът е въведен в подвеждане и през мобилно приложение е изпратил фотография на персоналната си карта, идентификационни данни на кредитната си карта, издадена от банка в България, както и правилен пин код за мобилно приложение - " интернет банкиране ".

Изясенно е, че на 18 декември 2023 година, посредством потребление на предоставените персонални данни, на негово име е провиснал паричен заем в размер на 2000 лв., който е преведен по неговата банкова сметка в банка и неотложно трансфериран, като също по този начин, от персоналната му сметка е изтеглена и налична, остатъчна парична сума в размер на 2400 лв., която е преведена по сметка в друга банка в България. Сезирана е районна прокуратура – Плевен. Образувано е досъдебно произвеждане за закононарушение по член 209, ал.1 от Наказателен кодекс. Работата по случая продължава проверяващ служител на реда.
От Министерство на вътрешните работи още веднъж приканват жителите: Под никакъв претекст не предоставяйте персонални данни по телефона или мобилни приложения. Не давайте пари или полезности на непознати, потърсили ви по телефона. Не се доверявайте на хора, които се свързват с вас. Не би трябвало да назовавате имена, не би трябвало да давате адрес, не споменавайте имена деца, внуци или други ваши близки.
Ако получите позвъняване от чужд и ви желаят пари под какъвто и да е претекст ВЕДНАГА затворете телефона. Потърсете околните си по телефона, само че САМО откакто първо чуете сигнал „ свободно “ в телефонната слушалка. Ако не съумеете да се свържете с тях незабавно, не се тормозете. Потърсете комшия или другар, направете опит да се обадите от неговия телефон на непосредствен или родственик.
Преди да предадете каквато и да е парична сума ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се свържете с околните си! При всички случаи на машинация или опит за машинация позвънете на телефон 112.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР