На 19 март православната църква почита Св. мъченици Хрисант и

...
На 19 март православната църква почита Св. мъченици Хрисант и
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес

На 19 март православната черква уважава Св. мъченици Хрисант и Дария.

Хрисант живял във втората половина на ІІІ век. Той бил наследник на римския сенатор Полемон, родом от Александрия, преселил се в столицата. По време на образованието си в Рим Хрисант, наред с другите книги попаднал и на светото Евангелие, което той прочел с внимание. Тази книга мощно подействала върху душата на младежа. Той се заинтересувал, срещнал се с християни и показал жив интерес към вярата им.

Скоро се кръстил и заживял като християнин, само че се криел, тъй като християните били преследвани от властта. Когато татко му научил за това, се опитал да го отвърне от християнската религия първо с увещание, сетне със закани, само че Хрисант не желаел да се отхвърли от Христос. Тогава Полемон решил да го ожени за красивата Дария, която била езичница. Но вместо Дария да притегли брачна половинка си Хрисант към идолопоклонство, се случи противоположното: тя също повярвала в Христос и се кръстила.

Тогава се намесила властта и заловили Хрисант и Дария с обвиняването, че не почитат държавните божества и не им принасят жертви. Започнали да ги изтезават, само че мъчениците не отстъпвали от вярата си. Дори началникът на стражата Клавдий бил запленен от чистотата и самоотвержеността на двамата мъченици и също повярвал, а дружно с него и фамилията му. Затова шефът разпоредил незабавно да убият Хрисант и Дария. Извели ги вън от Рим и край известния път Салария живи ги заровили в земята. Това станало в 284 г. 

Имен ден имат хората с имена Дария, Дарин, Дарина, Найда и Найден.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР