На 19 декември в Националния музей на образованието бе открита

...
На 19 декември в Националния музей на образованието бе открита
Коментари Харесай

Изложба с художествени творби на Кою Янков се откри в НМО – Габрово

На 19 декември в Националния музей на образованието бе открита галерия на самоукия създател Кою Янков, прочут като един от създателите на към този момент несъществуващия гипсов монумент на Васил Левски. Неоценен задоволително приживе, през днешния ден той заема почтено място като художник, ваятел и краевед, описал габровския фолклор и традиции.

В изложбата са показани ръкописи на книгите на Кою Янков „ Пролет в Габрово “, „ Гергьовско забавление в махала „ Шести сектор “ и „ Сборник национални поговорки. Притчи, изрази и съпоставения из Габровско “ както и барелеф на Васил Левски, предоставени от музей „ Дом на хумора и сатирата “ и НЧ „ Зора-1872 “ кв. Нова махала; истински рисунки и фотоси от фонда на НМО – Габрово и материали от персоналния списък на роднините на художника.

Доц. Цветан Колев, роднина на Кою Янков, срещна гостите с живота и творчеството му. Интересни обстоятелства споделиха дъщерята на художника Бистра Захариева, сътрудници и другари.

Председателят на сдружението на писателите в Габрово – Росица Кънева, показа книгата „ Гергьовско забавление в махала Шести сектор “.

С общителното подпомагане на госпожа Захариева публиката видя кино лентата на Българска кинохроника от 1987 година „ Паметникът “, отдаден на 150 годишнината от рождението на Васил Левски. Във кино лентата е разказана част от историята на построяването на паметника на Апостола.

Изложбата може да бъде забелязана до края на месец януари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР