На 19 август в брезнишкото село Долна Секирна откриха първа

...
На 19 август в брезнишкото село Долна Секирна откриха първа
Коментари Харесай

Празник на традиционните храни и децата таланти, организираха в брезнишкото село Долна Секирна

На 19 август в брезнишкото село Долна Секирна откриха първа по рода си лятна демонстрация, отдадена на храната и детското творчество. Тя е наименувана като празник на Секирските кулинарни месеници и дребните, и огромни гении. Провеждането ѝ се реализира със съдействието на кметския наместник на селото Богомил Савов и локалното Народно читалище " Иво Войвода 1928 година ".

Идеята за празника, който е под наслов " От Секирско по Секирско " пристигнала от Светла Маринова. Жената има корени от Долна Секирна и неотдавна е деен участник в сурвакарската група. Целта, която уредниците си слагат с проявата, е тя да се утвърди с времето, а дружно с нея да бъде непокътнат и предаден обичайният усет на локалните храни.

По време на празника деца и младежи от селото пяха, рецитираха стихове и танцуваха. Бяха подредени и разнообразни кулинарни ястия, присъщи за селото - баници, зелник и други сладки изкушения. Повечето от тях са приготвени по остарели фамилни предписания, излъчени от потомство на потомство. Приемствеността и майсторството си в кулинарията демонстрираха, както възрастни, по този начин и млади домакини.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР